Păduchii afectează de obicei copiii. Aceasta nu înseamnă că adulții sunt în siguranță în afara acestui pericol. Dacă sunteți un adult care suferă în prezent de o preluare de paduchi, nu vă panicați. Există în jur de 6 până la 12 milioane de oameni care trec prin același lucru anual.

Să fim clari, există puține dovezi științifice conform cărora vopseaua de păr ucide păduchii sau lendurile lor. Cu toate acestea, mulți susțin că această metodă alternativă de eliminare i-a ajutat puțin în lupta lor.

Majoritatea vopselelor de păr sintetice conțin o serie de substanțe chimice puternice care nu ar putea avea un impact negativ asupra scalpului nostru, dar pot afecta paraziți mici, cum ar fi păduchii și lendul.

Acești dăunători mici au dificultăți în a rezista unor substanțe chimice atât de puternice și, odată îndepărtați din habitatul în care se dezvoltă, pur și simplu nu ar putea trăi mult pe scalp.

Deși poate fi posibil să distrugeți unii dintre păduchii care vă infestează scalpul folosind tratamente pentru culoarea părului, doar o clinică profesională de îndepărtare a păduchilor poate garanta eradicarea 100% a păduchilor.

Iată tot ce trebuie să știți despre impactul vopselelor de păr asupra păduchilor.

Vopseaua de par te scapa de paduchi

Modul în care vopseaua de păr afectează păduchii

Există multe tipuri diferite de vopsea de păr. Tipul folosit pentru a ucide păduchii este vopseaua permanentă de păr.

Colorantul permanent conține amoniac. Amoniacul este un alcalin, un produs chimic coroziv care produce un gaz iritant. Poate fi motivul pentru care vopseaua de păr pare să fie eficientă la uciderea păduchilor.

Soluțiile permanente de vopsire a părului includ, de asemenea, apa oxigenată, care poate avea și ea un efect.

Lendurii sunt înveliți într-o coajă dură pentru protecție. Substanțele chimice din vopseaua de păr nu sunt capabile să pătrundă în această coajă. De aceea vopseaua de păr este ineficientă la eliminarea lendurilor înainte de eclozare.

Înălbitorul de păr ucide păduchii?

Înălbitorul de păr conține substanțe chimice, inclusiv persulfat de amoniu, un oxidant care elimină culoarea părului. De asemenea, conține hidrogen și alcool stearilic. Aceste ingrediente pot ajuta la distrugerea păduchilor de pe scalp, dar, la fel ca vopseaua, nu sunt eficiente în exterminarea lendurilor.

Cum poate vopseaua de păr să ucidă păduchii

Dacă doriți să utilizați vopsea de păr pentru a încerca să ucideți păduchii, vă recomandăm să repetați procesul în fiecare săptămână până când păduchii și lendul sunt dispăruți complet.

De asemenea, ar trebui să combinați vopsirea sau decolorarea părului cu alte tehnici de îndepărtare, cum ar fi pieptănarea sau utilizarea oțetului. Rețineți că nu există cercetări actuale care să susțină oțetul în uciderea păduchilor sau slăbirea lipiciului care atașează lendul de păr. Dovezile anecdotice pot indica faptul că oțetul poate ucide păduchii slăbiți.

Dacă doriți să încercați să utilizați vopseaua de păr ca tratament de îndepărtare a păduchilor, urmați acești pași:

 1. Începeți cu oțet. Saturați-vă întregul scalp cu o soluție de 50-50 de apă și oțet cu aciditate de 5%. Lucrați amestecul de oțet pe fiecare fir de păr lângă scalp, în spatele urechilor și la ceafă. Lăsați soluția pe scalp timp de 5 până la 15 minute. Dacă aveți senzație de arsură, spălați-l imediat.
 2. Clătiți bine soluția de oțet și apă din păr cu apă caldă.
 3. Folosiți un pieptene de păduchi pentru a îndepărta cât mai multe lenduri și păduchi vii din cap. Curățați și înmuiați pieptenele păduchilor în apă foarte fierbinte. Asigurați-vă că este complet lipsit de păduchi înainte de reutilizare.
 4. Amestecați vopseaua de păr conform instrucțiunilor ambalajului într-o zonă bine ventilată.
 5. Saturați-vă scalpul cu vopsea de păr. Concentrați-vă pe aceleași zone pe care v-ați concentrat cu soluția de oțet: baza fiecărui păr, în spatele și în jurul urechilor și la baza gâtului.
 6. Clătiți bine vopseaua de păr.
 7. Pieptănați-vă din nou părul cu un pieptene curat de păduchi.
 8. Folosiți un uscător de păr fierbinte pentru a vă usca părul. Acest lucru poate ajuta la distrugerea păduchilor rămași în urmă.
vopsea de par paduchi

Dacă nu reușiți să îndepărtați fiecare nit într-un centimetru sau doi din scalp, probabil că veți avea din nou păduchi în aproximativ șapte zile.

Părul vopsit nu respinge păduchii și nu vă va împiedica să vă infestați dacă intrați din nou în contact cu păduchii de cap.

Măsuri de siguranță

Coloranții permanenți pot provoca modificări chimice care vă afectează culoarea naturală a părului. De asemenea, vă pot irita scalpul și vă pot provoca reacții alergice. Efectele secundare pot apărea pe scalp, gât și față, inclusiv:

 • mâncărime
 • ardere
 • roşeaţă
 • umflătură
 • stupi sau bălți

Aceste tipuri de efecte secundare pot deveni mai severe dacă utilizați vopsea de păr sau produse de înălbire mai des decât intenționați. De asemenea, vă puteți deteriora părul, provocându-l să se subțieze sau să se usuce dacă utilizați vopsea de păr sau înălbitor mai mult de o dată pe lună.

Când utilizați aceste produse, asigurați-vă că utilizați mănușile de unică folosință care vin în mod obișnuit cu ele pentru a vă proteja mâinile și alte zone ale corpului pe care ați putea să le atingeți.

Asigurați-vă că nu introduceți niciun produs în ochi, nas sau gură. De asemenea, este important să evitați respirația fumurilor emise de vopselele de păr. Vopsiți-vă întotdeauna părul într-o zonă bine ventilată.

Vopseaua de păr și înălbitor nu sunt recomandate pentru utilizare la copii ca tratament de îndepărtare a păduchilor. Părul copiilor are adesea o textură mai fină decât părul adult, ceea ce îl face mai predispus la deteriorarea substanțelor chimice din vopsele și înălbitori. Copiii pot fi, de asemenea, mai sensibili la reacțiile chimice care afectează scalpul, părul, ochii și căile respiratorii.

In cazul in care aveti probleme cu paduchii puteti aprofunda mai multe despre simptome și tratamente.