Viespile sunt foarte defensive și înțepătura lor poate fi mortale pentru unii oameni. Majoritatea viespilor sunt prădători și se hrănesc cu alte insecte. Viespile înțepă de obicei oamenii, dar îi vor mușca dacă se simt amenințați. Unele specii de viespii își vor păzi teritoriul prin înțepături și mușcături. Acestea sunt extrem de agresive și își vor proteja activ cuiburile.

Există o mare diferență între mușcătura și înțepătura unei viespi. Mușcătura nu lasă un țep blocat în piele și nu necesită îndepărtarea. Mușcăturile de viespi nu sunt mai puțin mortale decât înțepăturile, dar este nevoie de asistență medicală dacă persoana are o reacție alergică. Deoarece bacteriile sunt prezente în mușcăturile de viespe, spălarea și dezinfectarea zonei este necesară pentru a evita infecția secundară.

Viespea musca sau inteapa

Tipuri de viespi

Există două feluri de viespi, viespi solitare și viespi sociale. Populația de viespi sociale, cum ar fi Hornets, Yellow Jacket și Paper Wasps, este de obicei mai mare decât viespile solitare, față de Cicada Killers și Mud Daubers. Viespile care înțepă sunt din familia Vespidae. Deși viespile solitare înțeapă, rareori înțeapă oamenii. De obicei își folosesc înțepăturile pentru a-și captura prada. Majoritatea viespilor folosesc fibre de lemn pentru a-și construi cuiburile. Reginele sunt constructoarele de cuiburi și hrănesc puii (larve).

Viespi sociale

Viespia cu fața cheală sau cu fața albă, viespea europeană, sunt viespi sociale care trăiesc cu mii de viespi în colonii. Comportamentul lor ostil le face periculoase, deoarece cuibăresc în poduri și deschideri din clădiri. Ele vânează mâncare în coșurile de gunoi și alimente și băuturi consumate în aer liber. De asemenea, ele mănâncă fructe coapte în podgorii și grădini. În lunile de toamnă, pe măsură ce hrana lor scade, ele își găsesc adăpost în locuri calde și astfel invadează clădirile umane. Viespile de hârtie aparțin categoriei viespilor sociale și sunt numite viespi umbrelă datorită formei cuiburilor lor.

Yellow Jackets

Veți cunoaște o viespe Yellow Jacket după modelul său negru și galben strălucitor de pe corp. Deoarece sunt viespi sociale, își păzesc cuiburile în mod agresiv. De obicei își construiesc cuiburile în pământ. De cele mai multe ori folosesc o scorbură abandonată de animale pentru a-și începe cuiburile. Mâncarea lor tipică constă în dulciuri și carne.

Viespi de hârtie

Viespile de hârtie au modele roșii sau maro pe culori negre. La fel ca Jacheta Galbenă și Hornets, viespile de hârtie își construiesc de obicei cuiburi din propriile secreții salivare și din bucățile de lemn pe care le mestecă. Locurile tipice pentru construirea cuiburilor sunt acoperișurile pridvorului sau sub streașină. Viespile de hârtie nu sunt la fel de ostile precum Yellow Jacket și sunt foarte ușor de eliminat. Utilizați spray pentru viespe pentru controlul eficient al viespiilor.

Giant European Insect Hornets

Viespiile Giant European au culoarea galbenă și maro și își vor păzi cuiburile în mod agresiv. O matcă fertilizată doarme iarna și apare primăvara pentru a construi cuiburi noi. Ele trăiesc în colonii, fiecare colonie având 300 de muncitori. În timpul verii și primăverii, sunt foarte active și sunt dependente de alimente dulci. Aceste viespi nu sunt la fel de ostile ca Yellow Jackets și unele sunt uneori confundate cu Yellow Jackets din cauza culorii lor galbene și negre.