Peste tot în lume muștele reprezintă o problemă comună. În mod evident, acest lucru a condus la încercări repetate de a le ține la distanță de noi.
În momentul de față, există mai multe metode de a scăpa de muște, dar care funcționează cu adevărat?
În acest ghid acoperim urmatoarele:
- ce le atrage pe muște;
- ce boli pot transmite muștele;
- cu ce se hrănesc muștele
- cum prevenim și scăpăm de muștele din casă;
- solutii impotriva mustelor exterior (grădina, terasă, curte, verandă, piscină).

Ce le atrage pe muște?
O infestație de muște de orice tip reprezintă de fapt o atracție asupra surselor de mâncare și a locurilor unde se pot reproduce cu ușurință și produce o invazie.
Fructele pe cale să se descompună sau băuturile zaharoase lăsate în pahar le vor atrage cu ușurință.
Coșurile de gunoi urât mirositoare sunt un magnet de muște. Excrementele animalelor de asemenea le atrag. Muștele adoră să sape în cărnuri în stare de putrefacție pentru a-și depune ouăle care, apoi exclozate, se vor hrăni la rândul lor din aceeași sursă.
Ce boli pot transmite muștele?
Cercetatorii suspecteaza ca o musca simpla poate transmite in jur de 65 de boli daunatoare omului. Cele mai comune boli sunt:
- intoxicatii alimentare
- dezinterie
- diaree
- salmonella
- tuberculoza
- febra tifoida
Avand in vedere dieta lor atat de variata, acestea pot capta cu usurinta patogeni. Insectele apoi lasa acesti patogeni in locurile pe unde umbla, procesul durand numai putin de cateva secunde.
Pe langa bacteriile pe care le poarta, aceste muste deseori regurgiteaza si isi lasa fecalele pe unde aterizeaza. Adesea bucataria le atrage in numar mare, asa ca, acesta este locul pe care il infesteaza cel mai usor.
Cu ce se hrănesc muștele
Cunoșterea a ceea ce mănâncă muștele este o modalitate de a preveni infestarea lor. În general, muștele sunt atrase de materialul organic în descompunere. Cele mai frecvente muște care apar într-o casă sau restaurant (shaormerii) sunt muștele fructelor și muștele de casă obișnuite.
Este important să știți ce mănâncă muștele, astfel încât să puteți elimina cauzele favorabile infestărilor cu muște. Depozitând și aruncând în mod corespunzător alimentele și curățând zonele în care alimentele sunt consumate sau preparate, puteți reduce foarte mult probabilitatea și severitatea unei infestări cu muște. Este un pas simplu care face o mare diferență.

Obiceiuri de hrănire a muștelor
Muștele adulte se hrănesc și își recoltează larvele cu material organic în descompunere. Aceasta include fructe, legume, carne, animale, secreții de plante și fecale umane. Atât muștele masculine, cât și femelele sug nectarul din flori.
Muștele sunt cele mai active atunci când este cald, deoarece acesta este momentul în care larvele lor sunt cele mai susceptibile de a ecloza. Sunt atrase de clădiri din cauza căldurii și a mirosurilor pe care le pot emite.
Ce mănâncă muștele de casă?
Muștele de casă vor mânca totul, de la alimente la materii fecale animale și umane. Datorită gurilor spongioase, se hrănesc numai cu lichide, ceea ce înseamnă că trebuie să lichefieze mâncarea prin regurgitare. Sunt atrași de o varietate de substanțe, cum ar fi:
- Fructe și legume prea coapte
- Fecale de animale
- Substanțe zaharoase
Ce mănâncă muștele fructelor?
Muștele fructelor sunt atrase de alimentele fermentate și sursele lichide, motiv pentru care sunt atât de frecvente în case și în industria alimentară. Muștele fructelor caută alimente precum:
- Lichide: bere, vin, cidru, oțet
- Fructe precum banane, struguri, piersici, ananas, roșii, murături de muștar, cartofi, ceapă etc.
- Substanțe zaharoase, cum ar fi bomboane
Cum prevenim și scăpăm de muștele din casă
Cea mai simpla metoda de a scapa de muste este de a rezolva urmatoarele probleme.
Primul lucru. Curata de inadata toate sursele de mancare care le atrag. Ia toata casa la puricat:
- pune toata mancarea in containere ermetice
- inchide pungile de chips-uri
- nu lasa bauturile zaharoase la vedere
- nu lasa vasele nespalate in chiuveta peste noapte
Cum să scapi de muste în mod natural
Este posibil, și de multe ori chiar de preferat, să scăpați de muste în mod natural, fără pesticide. Metodele potențiale includ:
Oțet și săpun de vase

Un amestec de oțet și săpun de vase vă poate ajuta să prindeți muștele. Pentru a utiliza această metodă, amestecați aproximativ un centimetru de oțet de mere și câteva picături de săpun de vase într-un pahar înalt. Acoperiți paharul cu folie de plastic. Asigurați folia de plastic cu o bandă de cauciuc și introduceți găuri mici în partea superioară.
Muștele vor fi atrase de oțetul din pahar și vor zbura prin găuri. Cu toate acestea, săpunul de vase face ca muștele să se scufunde în loc să poată ateriza pe oțet.
Venus flytrap

Venus flytrap sunt plante carnivore care mănâncă insecte. Dacă le plantați afară, vor mânca în mod natural muște. În interior, poate fi necesar să hrăniți muște plantei.
Când o muscă intră în capcana plantei, aceasta se închide în jurul muștei. Apoi secretă lichid digestiv pentru a dizolva interiorul moale al insectei. Descompune insecta în decurs de 5 până la 12 zile, apoi scuipă exoscheletul.
Sticlă de plastic goală
O modalitate ușoară și discretă de a împiedica muștele să bâzâie în interiorul casei dvs. este să puneți o capcană simplă făcută dintr-o sticlă goală de sodiu din plastic. Ademenit cu puțină apă îndulcită sau cu o altă substanță atractivă, o capcană pentru muște DIY plasată într-o zonă ascunsă va atrage rapid muștele obișnuiți. Muștele miros momeala și zboară în sticlă pentru a ajunge la ea (fie să depună ouă, fie să se hrănească). Odată intrați, sunt ușor prinși în timp ce zboară pe gâtul capcanei. Muștele vor rămâne prinse, deoarece nu pot naviga înapoi pe deschiderea îngustă sau nu vor putea zbura dacă aripile lor se udă. Această capcană poate fi utilizată în interior sau în aer liber.
Soluții / produse anti-muste pentru interior
Capcana / role adezive impotriva mustelor
Lipicioasă, banda acoperită cu miere pentru atragerea muștelor. Avantajele acestei capcane sunt faptul că nu este dăunătoare și nu conține substanțe toxice. Se poate folosi și pentru monitorizare într-un domeniu larg de aplicare: în apartmente, case de vacanta și rulote.
Lămpile funcționează emițând o lumină UV care atrage muștele spre centrul dispozitivului, unde sunt electrocutate, de obicei între două rețele metalice. Datorită atracției irezistibile a luminii lor, lămpile sunt extrem de eficiente în uciderea muștelor.
Soluții împotriva muștelor exterior (grădină, terasă, curte, verandă, piscină)
Când vă bucurați de strălucirea caldă și de vânturile blânde ale verii, această senzație poate fi foarte ușor deranjată, mai ales atunci când muștele își fac prezența. Aceste insecte zburătoare sunt mai mult decât o neplăcere. Mai jos poți găsi modalitățile prin care le poți înlătura din curtea sau terasa ta.
Plante care resping muștele
Există multe plante care pot face asta, iar mai jos vă vom oferi o listă care vă va ajuta să țineți muștele departe. Combinate cu alte metode proactive de eradicare a muștelor, plantele vă vor ajuta să descurajeze aceste mici vietăți enervante:
- Busuioc : Atât proaspăt, cât și uscat, mirosul dat de busuioc descurajează muștele. Deoarece aceasta este o plantă care se dezvoltă în ghivece de terasă, adăugarea unor aranjamente florale de vară în apropierea zonelor de intrare al domiciliului vă poate ajuta în problema cu muștele.
- Lavandă: De departe una dintre plantele noastre preferate, lavanda se dezvoltă în climă caldă și însorită. Atât frunzele, cât și florile sunt parfumate și vă feresc de multe tipuri de insecte, inclusiv muște. În timpul înfloririi lor, recoltarea florilor în scopul de uscare poate avea ca rezultat plicuri bogate, frumos mirositoare, care mai apoi pot fi plasate în dulapuri, sertare și cabinete, pentru a menține ființele târâtoare la distanță. În plus, îți fac hainele să miroasă grozav!
- Rozmarin: Datorită parfumului său amețitor, rozmarinul este o aromă populară și o plantă aromatică de utilizat în multe feluri de mâncare și băuturi culinare. Aceste proprietăți sunt, de asemenea, aceleași care țin la distanță multe muște, deoarece frunzelelor care dau cel mai mult miros.
- Mentă: Familia plantelor de mentă conține mentă, mentă dulce, mentă citrică și chiar mentă cu ciocolată! Dar ceea ce au toate în comun este ingredientul mentha, care îl face atât de puternic împotriva multor insecte, inclusiv muștele. Toate tipurile de mentă sunt aromate fie proaspete, fie uscate, dar extracția uleiului le aduce cu adevărat proprietățile și puterea la iveală.
- Pelin: Ușor de cultivat dar și benefice grădinii dvs., frunzele de pelin conțin o particulă rășinoasă care poate fi utilizată ca insecticid natural. Atunci când sunt culese proaspăt și frecate pe brațe sau îmbrăcăminte, vă va ajuta să țineți muștele departe. Poate fi, de asemenea, uscat și împachetat pentru a fi plasat în uși, dulapuri etc.
- Eucalipt: Faimos pentru frunzele lor argintii, pot fi multe beneficii pentru sănătate derivate din frunze ca uleiul de eucalipt. Multe produse fără prescripție medicală conțin eucalipt, de asemenea, pentru a ajuta în afecțiunile obișnuite ale gospodăriei. Cel mai important, a fost înregistrat în SUA ca insecticid, motiv pentru care poate fi atât de la îndemână. De la sine produce un parfum capace care poate descuraja muștele, dar uleiurile derivate din frunze sunt și mai puternice și pot fi fie zdrobite din frunze și frecate, fie extrase pentru alte utilizări.
Soluții / produse anti-muste pentru exterior

Agita 10 WG, este un insecticid sub forma de granule hidrosolubile, de culoare maronie deschisa. Se recomanda pentru controlul mustelor din adapostul animalelor putand fi utilizat atat in spatiul interior cat si la exterior. Pentru uz casnic (terase, case), se vor folosi pulverizatoare, iar dilutia va fi de 50 – 60 gr de produs la 0.5 litri de apa pentru o suprafata de 150 – 200 mp, protejata.
Capcana pentru muste pentru exterior
Insecticid de muște pentru exterior conține un sistem care provine din Africa de Sud, iar astfel casa si curtea, inclusiv grajdurile vor scapa de invazia acestora.
Dacă acest articol despre muște te-a ajutat împărtășește-l cu o cunoștință care are probleme asemănătoare.