Regina Albină: nașterea, viața și moartea ei

Regina albina este o insectă fascinantă. Ea este mama tuturor albinelor din stup, responsabilă pentru depunerea tuturor ouălor care vor deveni albine lucrătoare și trântori masculi. Ea își trăiește viața în interiorul stupului, însoțită de albine lucrătoare care o îngrijesc și o hrănesc.

Cum devine o regină regină? De ce este o singură matcă în stup? Haideți să vă spunem despre viața ei.

Nașterea ei

Albinele lucrătoare și matca au aceleași gene… și orice larvă feminină are potențialul de a fi regină. Ceea ce o face pe regina diferită este dieta ei.

Când colonia de albine simte că are nevoie de o nouă matcă, poate pentru că matca este bolnavă sau se pregătește să roiască, albinele lucrătoare vor începe procesul de creștere a noii mătci. Acest proces este declanșat de niveluri mai scăzute de feromoni de matcă din stup.

Albinele vor selecta 10 până la 20 de larve femele proaspăt eclozate și vor începe să le hrănească cu o dietă strictă de lăptișor de matcă, o substanță albă lăptoasă pe care albinele o secretă din vârful capului. Dieta exclusivă de lăptișor de matcă activează sistemul reproducător al larvei feminine, transformând-o într-o regină. Laptisorul de matca este bogat in proteine, zaharuri simple, acizi grasi, vitamine B, oligominerale si componente antibacteriene si antibiotice.

Fiecare albină regină se dezvoltă într-o celulă specială de tip fagure numită „celulă regină”, care arată oarecum ca o alună.

Când larva de matcă este gata să se pupeze (metamorfozeze) într-o matcă, albinele lucrătoare vor acoperi celula și ea se va transforma în interiorul acesteia. Durează în jur de 15 zile, pana când va fi pe deplin dezvoltată,

Viața reginei

După ce regina își iese din celula reginei, are o treabă murdară de făcut… își propune instinctiv să-și ucidă surorile… celelalte noi regine. Ea le va suna prin „piping” – strigă în mod repetat cu un ciripit înalt. Celelalte noi regine se vor întoarce și în acest fel se pot găsi una pe cealaltă pentru a lupta până la moarte. Chiar și mătcile aflate încă în celulele lor de matcă se vor întoarce, permițând reginei de a le înțepa până la moarte chiar înainte de a ecloziona.

Odată ce lupta este încheiată, regina se va duce intr-un zbor de împerechere… un zbor o singură dată din stup pentru a se împerechea cu trântori masculi. Acest zbor îi va oferi capacitatea de a depune ouă fertilizate în următorii 3-5 ani.

După împerechere, se va întoarce în stup. Dacă mama ei (vechea regină) este încă în stup și se apropie de sfârșitul vieții, noua regină o va ucide (numită „supra procedură”). Dacă vechea regină a plecat cu un roi, noua regină va prelua ouăle.

Regina își va trăi tot restul vieții în stup, însoțită de muncitori. Ea merge prin stup, târându-și abdomenul în timp ce merge. Ea se uită în fundul fiecărei celule de tip fagure din „cameră de puiet” (cutiile din stupul în care trăiește regina). Dacă celula este goală, ea își va arunca abdomenul în celulă pentru a depune un ou.

Vara, poate depune până la 2000 de ouă pe zi! Ea se va opri din când în când în stup, pentru a fi îngrijită și hrănită de albinele lucrătoare numite „însoțitori”. Ei formează un cerc în jurul ei și, de asemenea, își vor răspândi feromonii prin stup. Acest feromon de matcă le spune albinelor că este în viață și sănătoasă. Ea poate trăi 3 până la 5 ani. Dacă stupul se descurcă foarte bine, ea poate rămâne fără spațiu pentru a depune ouă, ceea ce poate declanșa stupul să înceapă să se pregătească pentru roi.

Pe măsură ce se apropie de sfârșitul vieții, capacitatea ei de a depune ouă fertilizate va deveni mai sporadică și cantitatea de feromoni de matcă pe care îl emite va scădea. Ca rezultat, albinele vor începe să crească noi matci așa cum a fost descris anterior.

Asasinarea reginei

Bătrâna regină continuă să depună ouă până la sfârșit. Între timp, albinele încep să crească noi matci, dintre care una o va înlocui. Când noua regină este gata să preia conducerea, ea o va găsi pe vechea regină care să o înlocuiască înțepând-o până la moarte.

Deși este dificil de urmărit, acest sistem din stup asigură creșterea coloniei. Traiasca regina!