Puricii nu sunt întotdeauna vizibili la pisici, de fapt pisicile sunt cunoscute pentru mascarea faptului că au purici. Si ghici ce? Chiar dacă nu ies din casă tot îi se pot infecta! Dacă vezi purici pe pisica ta, aceștia te pot lua prin surprindere: creaturi mici și rapide care se “scurg” prin blana pisicii tale, bucurându-se de sângele ei și provocând mâncărime. Uneori poate provoca doar o mâncărime ușoară. Alteori provoacă căderea severă a părului și iritații. Cu toate acestea, dacă ați văzut purici, păstrați-vă calmul: puricii la pisica pot fi ținuți foarte ușor sub control.

Cum pot să-mi dau seama dacă pisica mea are purici?


Cel mai frecvent purice care se hrănește cu pisici, câini și oameni este Ctenocephalides felis.1 Dacă observați pisicile zgâriind și nu sunteți sigur dacă puricii sunt cauza, puteți încerca să folosiți un pieptene de purici pe pisica dvs. și să observați dacă sunt prezente mici puncte negre. Aceste pete negre sunt denumite în mod obișnuit „murdărie de purici”, dar în realitate, sunt excrementele lor.

Dacă nu le vedeți, nu înseamnă că nu sunt acolo, deoarece puricii pot fi prezenți în număr mic. Puricii se pricep foarte bine să se ascundă pe pisici. În alte cazuri, poate fi necesar ochiul instruit al unui medic veterinar pentru a găsi aceste mici puncte negre (mai ales dacă pisica ta este multicoloră sau mai închisă). Dacă găsiți pete negre zdrobiți-le cu un prosop de hârtie umed pentru a vedea dacă devin ruginii sau roșii. Culoarea roșie este reziduul din sângele pisicii dvs. și un avertisment că este nevoie de controlul puricilor.

Boli frecvente ale felinelor cauzate de purici


Ca și cum mâncărimea și usturimea nu ar fi suficiente, puricii transmit și alte afecțiuni care pot avea un efect dăunător asupra sănătății pisicii tale.

  • Anemie: infestările necontrolate de purici pot provoca anemie cauzată de pierderea de sânge; aceasta poate fi uneori fatală, în special la pisoi.1 Gingiile pale sunt un steag roșu pentru anemie la pisici și un semn că este necesară atenția imediată a medicului veterinar.
  • Tenii: puricii poartă, de asemenea, un parazit numit tenie, care se găsesc în mod obișnuit la pisici care au fost expuși puricilor.
  • Hemobartoneloza (Mycoplasma Haemofelis): Puricii pot fi, de asemenea, vectori pentru un parazit născut în sânge numit Mycoplasma Haemofelis la pisică. Această bacterie poate provoca anemie, febră și boli severe. Hemobartoneloza este diagnosticată prin teste de laborator și tratată cu antibiotice și, în unele cazuri severe, transfuzii de sânge.

Ciclul de ouă de purici la pisici

Puricii au mai multe etape prin care trec pentru a deveni adulți.

  1. Ouă: Puricii își depun ouăle pe animalul gazdă, unde poate avea loc întregul ciclu. Alte ouă cad în mediul înconjurător, inclusiv pe covor, pe așternutul animalului de companie sau în propriul pat.
  2. Larve: larvele „puii” se hrănesc cu fecalele lăsate de adult și continuă să se dezvolte oriunde, de la o săptămână la 6 până la 7 luni.
  3. Pupae: La fel ca fluturele, larvele vor încropi un cocon pentru sine, unde continuă să evolueze în purici adulți. Poate întârzia ieșirea din această stare până la un an.
  4. Adult: Adultul emergent se hrănește cu gazda și continuă ciclul de viață.


Tratarea pisicii tale


Prima ta sarcină va fi să elimini cât mai mulți purici de la pisica ta prin pieptănare și spălare. Odată ce marea parte a micilor neplăceri a dispărut, puteți preveni alte infestări cu purici folosind un produs local de control al puricilor recomandat de un veterinar. Este important să nu folosiți NICIODATĂ un produs de purici pentru câini pe o pisică, deoarece acest lucru poate provoca boli grave la pisici.

Multe pisici nu vor tolera băile, așa că nu forțați acest pas, deoarece nu este cel mai important. NU este necesar să utilizați în acest scop un șampon de „purici” . Doar un șampon ușor pentru pisici sau bebeluși va face treaba frumos. De luat în calcul este că o singura spălare nu este suficientă pentru a scăpa de o problemă cu purici. Următorul pas ar fi să cumpărați picaturi de purici pentru pisici sau orice soluție care să vă ajute la deparazitare.

Asigurarea tuturor câinilor și pisicilor din casă pentru prevenția împotriva puricilor

Dacă ați observat purici pe o pisică sau câine din casa dvs., este probabil ca toate pisicile și câinii din casa dvs. să aibă purici. Pentru a scăpa cu adevărat de purici, fiecare pisică și câine trebuie să fie supuși unei vizite a unui medic veterinar de încredere. Presupunând că doar unul dintre animalele de companie are, iar celălalt nu, pentru că nu le vedeți, va rezulta la pisica sau câinele netratat să fie mușcat continuu de purici. Datorită ciclului de viață și longevității puricilor, nu veți putea niciodată să scăpați de problema puricilor în casă dacă lăsați unul dintre animale neprotejate sau decideți să-i tratați doar pentru una sau două luni.

oua de purici pe pisica

Îndepărtarea puricilor și a ouălor de acasă

Spălați bine toate așternuturile. În timp ce așternuturile nu sunt acoperite, aspirați salteaua, în special în crăpături, unde ouăle se pot ascunde.
Aspirati zilnic mocheta si aruncati sacii de vid uzati.
Curățarea cu abur va ucide orice ouă rămase pe care s-ar putea să le fi pierdut prin aspirare .
De cele mai multe ori, nu este nevoie să faceți un tratament pentru purici sau insecte în casă. Deși, dacă faceți acest lucru, vă recomandăm să angajați un profesionist și să le cereți să utilizeze produse prietenoase pentru pisici.

Articolul următor vă poate oferi detaliile complete despre cum puteți scăpa singuri de purici.


Dacă urmezi scrupulos acest program de control al puricilor pisicilor, puricii vor fi în curând o amintire îndepărtată în gospodăria ta, iar pisicuțele tale îți vor fi veșnic recunoscătoare pentru că le-ai eliberat de puricii nedoriti și de problemele pe care le aduc.