Blestemul oricărui stăpân de animal este o insectă atât de mică, încât este nevoie să te chinui pentru a o putea vedea.
…puricii
Puricii sunt peste tot, iar din păcate este inevitabil ca pisica sau câinele tău să nu îi contacteze măcar odată în viață, oricât de des i-ai spăla sau ți-ai curăța casa.
Dar de ce se întâmplă asta?

De unde vin aceste insecte și cum ajung în blana animalelor?
Dar apoi, dacă găsim purici în casă, cum îi exterminăm?
Tu ai întrebări, iar noi avem răspunsuri. Citește în continuare acest ghid complet despre cum să scapi de puricii sugători de sânge de pe animalul tău, din casa ta și din viața ta.
Ce conține acest ghid complet:
- care este ciclul de viață al puricilor
- ce boli pot transmite puricii
- remedii naturale anti-purici
- cum să scapi de purici pentru animale (câine sau pisică) / combaterea puricilor
Care este ciclul de viață al puricilor?
Pentru a înțelege de unde vin puricii, este crucial să înțelegi care este ciclul de viață al acestor insecte.
Înarmat cu aceste cunoștințe, îi vei putea eradica și preveni mult mai ușor, în orice stadiu al vieții lor.
Mai jos puteți observa o diagramă cu toate stadiile de viață al puricilor.
Acesta are 4 stadii de dezvoltare:
Ou -> Larvă -> Pupe -> Purice adult
Oul puricilor: Începutul ciclului vieții se formează atunci când o femelă adultă depune ouă după ce s-a hrănit dintr-o gazdă (ex. animalul de casă). Sângele este necesar pentru reproducerea puricilor. Ouăle sunt mici și albe, nu mai mici de o grăunță de nisip. Ouăle vor cădea la un moment dat după ce animalul se pune în mișcare.
Dezvoltarea lor durează între două zile și două săptămâni, eclozarea făcându-se doar în condițiile potrivite. Dacă temperatura și umiditatea este scăzută va dura mai mult și vice versa. Larva este următoarea etapă din ciclu.
Larva: În cursul dezvoltării, larva nu are ochi și va evita lumina. Pe parcursul următoarelor săptămâni se va hrăni cu sânge predigerat lăsat în urmă de puricii adulți în mediu. În condiții favorabile, larva devine pupă (cocon) în 5-20 de zile.
Pupe: Acesta este ultimul stadiu înainte ca puricele să devină adult. Înainte să eclozeze, coconul exterior protejează pupa pentru câteva zile sau în unele cazuri săptămâni. Dacă te întrebai “cât trăiește un purice în casă” : în cazul în care condițiile mediului nu sunt potrivite pentru a putea ieși, coconul poate proteja puricele luni de zile sau, în unele cazuri, chiar ani.
Coconul are un strat exterior extrem de lipicios care îi permite să se asigure pe poziții în cazul aspirării sau măturării covorului. Stratul îi mai oferă și protecție împotriva chimicalelor.
Adultul nu va ieși din cocon decât în prezența unor vibrații crescute, nivele crescute de dioxid de carbon și căldura corporală generată de o potențială gazdă. După ce aceste semnale au fost recepționate, puricele va fi alertat să iasă din cocon și să se pregătească să mănânce.
Purice adult: Odată ce puricele a ieșit din cocon, este imperativ ca acesta să se hrănească dintr-o gazdă. Aceștia pur și simplu sar pe animal unde își vor petrece majoritatea vieții acolo. Imediat după prima masă, puricii adulți se vor împerechea și vor începe să depună ouă, pe parcusul următoarelor zile.
Majoritatea vieții de adult și-o vor petrece pe gazda, loc în care se vor hrăni cu sângele acesteia, se vor împerechea și vor depune ouă. Aceste activități vor avea loc timp de câteva săptămâni până la câteva luni.

Ce boli pot transmite puricii?
Puricii pot transmite câteva boli omului sau animalelor atunci cand se hrănește. Acestea pot include:
- dermatita alergică – sistemul imunitar al animalelor nu poate combate mușcătura, iar asta poate duce la fenomene alergice severe;
- tifos – se captează în momentul în care bacteriile din materiile fecale ale puricilor iau contact cu zona mușcată;
- ciuma – bacteriile prezente în anumite rozătoare transmise mai departe prin intermediul puricilor, pot cauza inflamarea ganglionilor limfatici și alte complicații;
- tenie – paraziții intestinali se pot forma atunci când puricele este infectat și transmite asta mai departe;
- barteneloza – pisicile și uneori câinii pot contacta această boală în urma înțepăturii de purice, aceștia având rol de vector al transmiterii germenilor către animale.
Remedii naturale anti-purici
Te-ai pricopsit cu purici în casă…
…cum scapi de ei?
Mai degrabă, cum scapi de ei cu resursele pe care le ai la îndemână în casă?
Într-o cultură în care se promovează foarte mult DIY (do it yourself / „fă-o singur”) nu e de mirare că majoritatea oamenilor vor apela la metode naturiste de a scăpa de purici față de cele chimice.
Chiar dacă ouăle lor sunt adânc adăpostite în fibra covorului sau paraziții sunt deja pe cainele sau pisica ta, ce opțiuni ai?
Soluție cu rozmarin
Nu te-ai fi gândit niciodată ca rozmarinul te-ar ajuta în afara bucătăriei. Această plantă respinge puricii cu ajutorul mirosului puternic și proprietățile antiseptice. În cazul în care puricii sunt prezenți pe caini, încearcă această baie simplă cu rozmarin:
- Fierbe în jur de un litru de apă împreună cu 5 legături de rozmarin proaspat.
- Odata ce mixul fierbe de 5 minute, apoi așteaptă să ajungă la temperatura camerei.
- Streacoară apă și aruncă frunzele.
- Transferă apa într-o sticlă pe care apoi s-o depozitezi în frigider.
- În ziua în care îi faci baie patrupedului, toarnă apă cu rozmarin peste blană și las-o să se usuce fără să o clătești.
Acest video va explica în detaliu:
Spray cu amestec pe baza de plante
Dacă vrei să treci la următorul nivel, poți încerca următoarea rețetă. Amestecă oțet, zeamă de lamaie și Hamamelis pentru a obține o soluție cu o aciditate crescută care îndepărtează paraziții.
Cum se face?
- Prima oara cumpără oțet, Hamamelis și lămâi dacă nu ai deja aceste ingrediente.
- Amestecă-le în cantități egale.
- Toarnă conținutul într-o sticlă.
- Pulverizează apoi soluția prin casă, în special pe covor, rufe și canapea.
Aspiră covorul folosind bicarbonatul de sodiu (praf de copt) sau sarea
Nu există o soluție mai bună de a extrage puricii din adâncimile covorului decât prin aspirare.
Aspiratorul va fi cel mai bun prieten al tău în misiunea de a scăpa de purici din casă, iar peste această armă adaugă și sare sau bicarbonat de sodiu.
Ambele substanțe au rol de a dezhidrata puricii în stadiul de ou sau cocon. Presară praful, iar apoi periază carpeta pentru a te asigura că acesta intră adânc în fibrele mochetei. Apoi, peste o oră, folosește un aspirator pentru a curăța totul.
Apă cu săpun
Un aspect pe care probabil nu-l știai este că puricii nu se pot scufunda sub apă și nu pot înota.
Motivul fiind greutatea lor foarte scăzută; corpul lor este prea ușor pentru a sparge tensiunea suprafeței de apă. Asta înseamnă că odată ajunși acolo puricii nu vor putea sări, apa fiind deci, capcana perfectă pentru ei.
Odată ajunși în apă, fără hrană, vor muri.
Pentru a grăbi totuși procesul, poți folosi câteva picături de săpun. Săpunul va acționa ca un lipici.
Cum să acționezi?
- Caută o farfurie mică.
- Umple-o cu apă.
- Adaugă câteva picături de săpun și amestecă.
- Așează în mijlocul farfuriei o candelă.
Caldura obținută din flacăra va oferi energia termală necesară pentru ca larva să iasă din cocon. Acestea vor sări către sursa de caldură și se vor bloca în apă.
Atenție! Aveți grijă la această capcană după ce o montați. Flacăra deschisă poate fi dăunătoare pentru animalele sau copiii care se plimbă prin jur.
Cum să scapi de purici pentru animale (câine sau pisică)?
Acum că ai aflat cum să scapi de puricii de prin casă, cum scapi de cei de pe animale (sursa tuturor problemelor)?
Dacă puricii aduși de afară se reproduc constant în casa ta, cum ar trebui să vă protejați animalele și sa preveniți atragerea lor?
Din fericire există mai multe căi!
Am listat cele mai populare metode dedesubt:
Pipetă anti-purici pentru câine sau pisică
În momentul în care ai constatat că animalul tău de companie se scarpină mai des decât de obicei, te gândești cum ai putea să acționezi imediat pentru a rezolva problema. Această pipetă este răspunsul definitiv.
Popularitatea acestui tip de produs antiparazitar a crescut datorită eficienței crescute, efectelor secundare minime, dar și a ușurinței cu care animalele preiau tratamentul. Ingredientul activ se va absorbi de piele și nu doar va omorî puricii, dar va crea și un scut activ împotriva lor.
Există soluții separate pentru câini aici sau pentru pisici aici.
Zgardă anti-purici pentru câini sau pisici
Această metodă de a scăpa de paraziți este mai puțin invazivă și are o eficacitate mai de lungă durată decât picăturile. Ingredientele active sunt, de multe ori, aceleași, dar metoda de livrare este diferită. Zgarda împrăștie soluția în intervale egale pe parcursul câtorva luni.
În cazul în care câinele dumneavoastră are contact cu copii sau cu alți câini, acest tratament poate dăuna. Copiii pot atinge zgarda în timp ce se joacă cu câinele, iar apoi își pot atinge gura și ochii. Alți câini pot lua contact cu câinele dumneavoastră și gura lor pot atinge zona în care substanța acționează.
În cazul în care vă hotărâți să mergeți pe acest tratament puteți găsi zgarda antiparazitară pentru câini aici sau pentru pisici aici.
Pastile pentru purici câini sau pisici (tratament intern)
În cazul în care observi o erupție de astfel de insecte pe animalul tău de companie, poți investi în pastile care omoară puricii foarte rapid.
Pastilele, odată ingerate, vor începe să fie metabolizate de corpul animalului și va crea un scut protector. Odată ce puricii încearcă să se hrănească se vor otrăvi. Pastilele acționează destul de repede, rezultatele văzându-se chiar și după jumătate de oră de la ingerare.
Dar atenție! Rolul acestor pastile este de a-i oferi câinelui sau pisicii tale o ușurare de moment de la stresul cauzat de purici. Pastilele nu au rolul de a preveni infestarea.
Tablete deparazitare internă pentru câini puteți să găsiți aici sau pentru pisici aici.
Șampon pentru purici
Oricum trebuie să-i faci o baie câinelui sau pisicii tale, așa că această metodă este numai bună. De ce să nu lovești doi iepuri dintr-o lovitură. Șamponul nu doar că va dezinfecta animalul de companie, dar va omorî și puricii la contact.
Ca și în cazul pastilelor, rolul șamponului este de a oferi un tratament pe moment la stresul cauzat de purici. Din păcate, rolul șamponului nu este și de a preveni apariția altor colonii de a se dezvolta ulterior.
Șamponul antiparazitar se adresează separat câinilor și îl puteți găsi aici, iar pentru pisici aici.
Ce fac dacă locuiesc la curte și suspectez că puricii stau în iarbă?
În acest caz vă recomandăm să folosiți o metodă naturistă pe care nu trebuie decât să o împrăștiați prin vegetația curții dumneavoastră. Pământul de diatomee este cea mai sigură modalitate de a scăpa de purici datorită proprietății sale de a dezhidrata insectele.
Ce aveți de reținut:
Infestarea cu purici este o problemă cu care fiecare stăpân de animal se confruntă. E ceva normal!
Uneori poți avea purici în covor chiar dacă nu ai animale de companie.
Oricare ar fi situația în care te afli, important este cum gestionezi mai departe problema și cum ai grijă de căminul tău. Recapitulare scurtă:
- Identifică sursa puricilor (de obicei în patul animalelor de companie).
- Aspiră și curăță totul în profunzime.
- Aplică tratamentele corespunzătoare zonelor potențial infestate.
- Tratează-ți animalul de companie rapid (zgardă, șampon, pastile) pentru ușurarea simptomelor.
- Repetă procesul și continuă să-ți menții casa curată pentru a preveni infestațiile.
În cazul în care articolul te-a ajutat, nu ezita să ne lași un comentariu, iar dacă știi pe cineva care se confruntă cu această problemă, distribuie postarea pentru a-l ajuta!
Cat traieste un purice in casa?
Desi durata de viata a puricilor este variabila, in media aceasta poate ajunge la 100 de zile. In conditii favorabile pot ajunge sa traiasca in casa pana la un an.
Boli transmise de purici la om
Da. Puricii pot transporta și transmite mai multe boli catre oameni, inclusiv tifosul și ciuma, și pot transmite „boala zgârieturilor pisicii” (infecție cu Bartonella) în rândul pisicilor care pot răspândi apoi boala la oameni.
Oua de purici… Cum arata?
Ouăle de purici arată ca niște boabe de orez foarte mici. Sunt ovale, minuscule, rareori mai mari de 0,5 mm – aproximativ de mărimea unui bob de nisip sau sare. Pot fi de un alb strălucitor, alb murdar sau translucide. Este obișnuit ca oamenii să confunde ouăle de purici cu mătreața, dar există diferențe considerabile.
Muscaturi de purici…Cum arata?
Muscatura puricilor are mai multe simptome comune. Muscatura cauzeaza mâncărime, iar pielea din jurul fiecărei mușcături poate deveni dureroasă. Este posibil să aveți urticarie sau să dezvoltați o erupție cutanată lângă locul mușcăturii. Scarpinarea ulterioara poate deteriora în continuare pielea și poate provoca o infecție bacteriană în zona mușcăturii.
Solutie pentru purici in curte
Imprastierea cu pământ de diatomee este o modalitate eficientă de a ucide puricii în curte în mod natural.
Solutie pentru purici in casa
Folosiți un aspirator puternic pentru podea, tapițerie și saltele.
Folosiți un aparat de curățat cu abur pentru covoare și tapițerie, inclusiv paturi pentru animale de companie.
Spălați toate așternuturile, inclusiv animalele de companie, cu apă fierbinte..
Folosiți tratamente chimice.
Alergie la purici?
Unele persoane au o reacție alergică la mușcăturile de purici. Dacă sunteți alergic la purici, sistemul imunitar poate reacționa excesiv la mușcătura insectelor și poate elibera o cantitate crescută de histamină. Acest lucru ar putea provoca o reacție alergică severă numită anafilaxie.
Simptomele anafilaxiei includ:
mâncărime intensă
o erupție sau urticarie pe diferite părți ale corpului
dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare
umflarea feței, mâinilor, gurii sau buzelor
Anafilaxia poate pune viața în pericol dacă nu este tratată imediat. Poate fi necesar să luați difenhidramină (Benadryl) sau să utilizați o injecție de epinefrină dacă aveți dificultăți de respirație.
Sunați la 911 sau la serviciile locale de urgență sau mergeți imediat la camera de urgență dacă credeți că aveți o reacție alergică severă la un fleabite.