Introducere despre plosnite
Inainte de a vorbi despre combaterea plosnitelor de pat trebuie mai intai sa ne informam despre acest tip de daunator. Din cauza ca plosnitele se hranesc numai cu sange, iar faptul ca acestea au ajuns in casa ta nu reprezinta un semn ca locuinta ta nu este curata. La fel de bine le poti gasi in case imaculate sau camere de hotel de lux.

Aspect plosnite
Plosnitele au o forma plata si ovala a corpului.
Aripile lor nu se dezvolta in totalitate chiar si dupa ce ajung la maturitate. Culoarea pe care o au la maturitate este maro dar capata culoarea rosie dupa ce se hranesc.
Unde se ascund plosnitele
Plosnitele ar putea intra in casa ta, fara sa fie detectate, prin introducerea bagajelor, a paturilor folosite, canapelelor sau alte obiecte. Corpul lor ingust le permite sa incapa in spatii inguste de grosimea unui card bancar. Ele nu isi formeaza un cuib ca furnicile sau ca albinele, dar tind sa traiasca in grupuri. Locurile lor preferate sunt de obicei in saltea sau in cadrele paturilor de unde au acces foarte usor la oameni pe timpul noptii.
Efecte asupra organismului
Desi nu transmit boli oamenilor, ele pot provoca mancarimi usturatoare sau reactii alergice, stres emotional si psihic. De asemenea, potrivit unui studiu canandian din 2011, plosnitele pot transporta germeni de la o persoana la alta, inclusiv germeni rezistenti la antibiotice.
Extindere
In decursul anilor 1980-1990 s-a inregistrat o crestere masiva a muscaturilor de plosnite in tari dezvoltate. Motivul acestei cresteri nu este inca foarte cunoscut, dar exista cateva teorii. Frecventa crescuta a calatoriilor, schimbul frecvent de mobila second hand si chiar rezistenta crescuta la pesticide a dus la inmultirea acestor insecte. Plosnitele sunt cunoscute ca fiind parazitii omului de mii de ani.
Cand musca plosnitele (cum arata muscatura)

Ele sunt active de obicei in timpul serii si se hranesc cu sange de la oamenii care dorm. Procesul dureaza intre 3 si 10 minute, dupa care se retrag neobservate. Plosnita nu are un loc preferat de unde se poate hrani, o face in locul unde pielea este expusa in timpul somnului. Majoritatea muscaturilor sunt nedureroase la inceput, dar se transforma pe parcurs in bubite care te mananca. Aveti grija sa nu confundati muscatura de plosnita cu cea de tantar.
Semne ale infestatiei cu plosnite
In cazul in care va treziti cu bubite si mancarimi pe care nu le-ati avut inainte sa va culcati inseamna ca aveti plosnite in casa. In special dupa momentul in care ati adus mobilier vechi in casa. Alte semne ca ati fi infestat:
- pete de sange pe cuverturi sau perne
- excemente negre sau maronii pe cearsaf sau saltea
- mirosuri ciudate provenite de la glandele plosnitelor
Cum scap de plosnite singur?
Tratamentul pentru a scapa de aceste insecte este destul de complex dar nu imposibil de realizat. Acesta depinde de urmatorii factori:
- gradul de infestatie
- cat de aglomerata este zona infestata (obiecte in care se pot ascunde
- daca vecinii au si ei plosnite

Time needed: 14 days.
Cum scap de plosnite singur?
Poate dura intre cateva saptamani si cateva luni sa scapi complet de plosnite. in orice caz etapele sunt urmatoarele:
- Identifica si limiteaza dezvoltarea infestarii
In cazul in care ai verificat ascunzisurile pe care le-am mentionat mai sus si ai observat plosnitele atunci e timpul sa treci la treaba:
inlatura toate obiectele infestate (ex. haine, jucarii) si pune-le intr-o punga pentru a urma sa fie tratate. Mai jos gasesti metodele de tratament.
In cazul in care ai folosit aspiratorul goleste saculetul de colectare, sigileaza-l (punanad-ul intr-o punga) si arunca-l in gunoi.
Arunca mobila in cazul in care nu poti sa elimini toate plosnitele. Incearca sa-i atentionezi pe oamenii care o colecteaza ca nu ar trebui sa o bage in casa, in cazul in care sunt tentati sa faca asta. (poti sa rupi materialul, sa lasi un semn scris sau sa scrii cu marker sau spray pe ea “PLOSNITE”) - Omoara plosnitele
Considera in prima faza sa folosesti tratamente non chimice. Unele vor fi mai eficiente decat altele, in functie de situatia ta. Metodele sunt urmatoarele:
– tratamentul cu caldura: Poti introduce hainele intr-un uscator setat pe temperatura maxima admisa (grija mare sa nu distrugi hainele) sau daca afara e cald poti baga hainele intr-o punga, iar punga s-o lasi la soare. Aceste tratamente pot da rezultate inconsistente deoarece e greu sa ai aparatura care sa-ti furnizeze temperatura corecta de fiecare data.
– tratamentul cu inghet: poate fi de succes intr-o locuinta unde ai un frigider sau combina pe care sa o poti seta la 0°C. Trebuie sa lasi obiectele intr-o puga sigilata la aceasta temperatura timp de 4 zile. Incearca sa folosesti si un termometru pentru a te asigura ca temperatura e constanta.
tratamentul cu aburi: poate fi foarte eficient pentru ca aburii pot intra usor in materialul covorului, cadrelor de pat, saltea sau alt tip de mobilier. Temperatura aburului ar trebui sa fie in jur de 130°C pentru a-i putea pune in miscare pe micii intrusi.
In cazul in care metodele de mai sus nu-ti surad si vrei sa te asiguri ca aplici un tratament care sa functioneze, puteti incerca si un tratament chimic:
puteti sa aplicati un tratament care contine un amestec de apa si o solutie pe baza de granule de la Bayer K-Othrine. Substanta este extrem de eficienta in a combate un spectru larg de insecte daunatoare.
insecticid pe baza de fum / aerosol (smoke bombs) . Aveti extrem de multa grija cum aplicati aceasta solutie deoarece va poate afecta sanatatea. Aceasta solutie nu este 100% eficienta deoarece fumul nu poate intra in micile crapaturi unde plosnitele s-ar putea ascunde.
Modul de lucru si recomandari la tratamentele de dezinsectie impotriva plosnitelor:
Pregatirea spatiului – Orice material textil (paturi, haine, covoare, genti, rucsace, etc.) trebuie scoase din dulapuri/debarale si pregatite pentru tratament. Nu este necesara aplicarea insecticidului pe haine, acestea pot fi spalate la temperaturi inalte (daca materialul permite), iar in felul acesta si plosnitele mature, dar si larvele si ouale vor fi distruse.
Aplicarea tratamentului – concentratia de insecticid aplicata trebuie sa fie cea maxima recomandata de producator, asta in primul rand. Apoi pulverizarea trebuie facuta cu foarte mare atentie si rabdare. O masca de gaze si manusile de protectie sunt obligatorii. Recomandam si utilizarea unor ochelari de protectie – cand faceti pulverizarea in zonele inalte picaturi fine de insecticid ar putea sa precipite de fata si pe ochi, ceea ce este contraindicat.
Fiecare coltisor, crapatura, margine de saltea, imbinare de material, tot trebuie pulverizat.
Dupa aplicarea insecticidul prin pulverizare cu pompa de joasa presiune trebuie completat tratamentul cu dezinsectia prin pulverizare ULV (nebulizare) sau prin termonebulizare. Aceste aplicari se realizeaza cu ajutorul unor nebulizatoare sau termonebulizatoare. In cazul in care nu aveti la dispozitie, sau personalul contractat nu are la dispozitie aceste echipamente, va recomandam utilizarea dozelor aerosol. Insecticidul emis de aceste doze va ocupa tot volumul incaperii si va patrunde in ascunzisurile plosnitelor. Chiar daca particula pulverizata este foarte fina, daca plosnita este atinsa va fi iritata si se va misca. In momentul iesirii din ascunzis va intra in contact cu insecticidul pulverizat anterior cu pompa de joasa presiune. Rezultatele vor fi uimitoare.
Spray-ul aerosol denumit si bomba fumigena isi face degajarea in aproximativ 3 minute si trebuie lasat in incapere, fara aerisire, pana la 6 ore. - Prevenirea aparitiei plosnitelor
Lavanda și uleurile esențiale de lavandă (ploșnițele nu pot să suporte mirosul de lavandă). Se poate face un spray cu ulei esențial de lavandă diluat cu apă, care se poate aplica pe așternuturi, haine, mobilă pentru a le descuraja să se urce pe ele). Alternativ se poate amesteca și cu ulei esențial de rozmarin și eucalipt (care displace și purecilor, deci armă dublă).
Dacă acest articol te-a ajutat în vreun fel, vă rugam să-l distribuiți și cu familia sau prietenii care știi că au probleme!
Cum scap de ploșnițe?
Ploșnițele sunt invadatorii de care se scapă cel mai greu. Se recomandă minim 2-3 tratamente pentru a te asigura că scapi de ploșnițe și ouăle lor. Tratamentul constă în pulverizarea unei soluții pe bază de apă de la Bayer K-Othrine, iar apoi folosirea unui insecticid pe baza de fum care să le scoată din ascunzișuri și să le facă să pășească în soluția dată anterior.
Unde se ascund ploșnițele?
Locurile lor preferate sunt de obicei în saltea sau în cadrele paturilor de unde au acces foarte ușor la oameni pe timpul nopții.
Căt trăiesc ploșnițele?
Ploșnițele pot trăi în condiții ideale până la 12 luni. Fără a se hrăni din gazde ele trăiesc între 20-400 de zile.
Care sunt semne ale infestației cu ploșnițe?
Pe piele semnele pot apărea ca niște pete roșiatice (din cauza mușcăturilor). Pe pat pot apărea pete de sânge sau chiar mici bobițe de fecale lasate în urma de ploșnițe.
De ce apar plosnitele?
Camerele de hotel trebuie inspectate cu atenție înainte de a dormi în pat. Verificați cearsafurile pentru a observa pete de sânge sau coji de ou. Folosiți o lanternă mică pentru a ajuta la inspecțiile vizuale. Deoarece, de asemenea, ploșnițele tind să călătorească ușor, asigurați-vă că aspirați valizele și verificați eventualele semne ale plosnitelor de pat la întoarcerea din vacanță. Luați în considerare, de asemenea, să aduceți un sac de gunoi mare pentru a vă păstra valiza în timpul sejururilor la hotel și spălați hainele pe cicluri fierbinți odată ce vă întoarceți acasă, chiar și cele care nu au fost purtate.
În plus, nu aduceți niciodată mobilier la mâna a doua, în special saltele și arcuri boxe, într-o casă, fără a examina cu atenție semnele de plosnite de pat.