Muștele albe sunt insecte minuscule care se hrănesc cu o varietate de specii de plante, inclusiv trandafirii japonezi. Atât adulții, cât și larvele se hrănesc prin străpungerea suprafeței frunzelor de trandafir, apoi sugând sucurile. În timp ce câteva muște albe nu reprezintă în general o problemă, o infestare gravă poate deteriora frunzele, provocându-le să se îngălbenească și să se îndoaie, reducând vigoarea tufei de trandafir japonez. În acest proces, muștele albe produc un deșeu dulce, numit miere, care poate atrage furnicile și încurajează creșterea ciupercilor pe frunze.

Deci, de unde știi dacă ai o problemă cu musca albă? Deoarece acești dăunători sunt activi în timpul zilei, sunt de fapt destul de ușor de găsit în timpul hrănirii – doar deranjați frunzele plantei dvs. și, dacă un nor de muște albe minuscule, bingo – aveți muște albe. S-ar putea să nu le observați la prima vedere, deoarece se ascund de soare și de prădători agățandu-se de partea inferioară a frunzelor, unde își depun și ouăle (pete minuscule, palide, care punctează partea inferioară, uneori în modele circulare). Ar trebui să vă uitați în jurul zonelor de creștere și, de asemenea, este posibil să simțiți lipiciune pe frunze de la secrețiile lor de miere. Semnele de deteriorare ale muștei albe includ frunzele care se îngălbenesc și cad de pe tulpină și, în general, creșterea pipernicită.

De unde vin musculite albe trandafir japonez?

Muștele albe sunt dăunători de exterior și de interior care se dezvoltă pe cele mai comune plante de apartament, în special pe cele cu frunze moi, netede; nu trăiesc în sol și nu vor dăuna oamenilor. Este posibil să observați mai des muștele albe la mijlocul până la sfârșitul verii, când devine cald și umed, dar există întotdeauna riscul de a le aduce acasă pe o plantă dintr-o seră infestată. Deși nu le place frigul, pot ierna pe plantele gazdă și pot ieși primăvara la iveală.

Câțiva pași simpli vă pot ajuta să împiedicați muștele albe să vă deranjeze trandafirii japonezi

Pulverizați-vă plantele de trandafiri cu un jet de apă la presiune ridicată de la un furtun de grădină pentru a alunga muștele albe adulte și pentru a disloca nimfele muștelor albe atașate de frunzele trandafirilor. Pulverizați partea inferioară a frunzelor acolo unde insectele tind să se adună.

Combinați un săpun insecticid cu apă, pe baza instrucțiunilor producătorului, într-un pulverizator cu pompă. Aplicați săpunul pe tufele dvs. de trandafiri, acoperind bine frunzele.

Pulverizați o soluție preamestecată de ciupercă Beauveria bassiana ca un alt control biologic. Această ciupercă infectează și ucide muștele albe atunci când acestea vin în contact cu sporii săi.

Aplicați un insecticid precum acefat, azadiractin, clorpirifos sau permetrin ca ultimă soluție pentru a eradica muștele albe dacă aveți o infestare de mai mult de patru muște adulte pe frunză.