Tantarii sunt membri ai familiei muste. Sunt suficient de mari încât majoritatea oamenilor să le poată vedea cu ochiul liber. Bărbații au antene cu pene care îi ajută să simtă prezența țânțarilor feminini. Femelele au antene mai puțin stufoase. Masculii trăiesc de obicei aproximativ o săptămână, în timp ce femelele pot trăi câteva luni.

Țânțarii pot fi mici și au o durată de viață scurtă, dar pot face ravagii asupra vieții umane. De la mâncărimea de la mușcăturile lor până la bolile pe care le pot transporta, țânțarii sunt adesea enervanți.

Care sunt habitatele și obiceiurile obișnuite ale țânțarilor?

Țânțarii trăiesc în iarbă și tufișuri situate aproape de zonele în care trăiesc oamenii. Terenul lor favorit de reproducere este apa stătătoare. Se adună în ochiuri de apa, jgheaburi de ploaie înfundate, scurgeri, bazine, iazuri și alte corpuri de apă care nu curg.

Tânțarii masculi nu mușcă oamenii, doar femelele. În timp ce amândoi se hrănesc cu nectar de plante și apă, femelele au nevoie și de sânge în dieta lor pentru a se reproduce. Când te mușcă, de obicei lasă o mâncărime în urmă. De asemenea, pot răspândi boli între animale și oameni, precum și de la un om la om.

Cum mușcă țânțarii?

Tânțarii femele au piese bucale lungi, tubulare, care le permit să-ți străpungă pielea și să se hrănească cu sângele tău. Când te mușcă, îți injectează salivă în corp în timp ce îți sifonează sângele. Saliva lor conține proteine ​​la care majoritatea oamenilor sunt alergici. Sistemul dvs. imunitar intră în acțiune, provocând denivelarea roșie indicatoare și mâncărimea însoțitoare a mușcăturii de țânțar.

muscatura de tantar

Tânțarii își aleg victimele umane pe baza “parfumului” de dioxid de carbon expirat de plămâni și a altor substanțe chimice din transpirație.

Cum arată o mușcătură de țânțar?

Aproape imediat după ce un țânțar te-a mușcat, este posibil să observi o formare rotundă și pufoasă. În unele cazuri, este posibil să vedeți un punct mic în centrul acestuia. Umflatura va deveni în curând roșie și dură. Nu este neobișnuit să obții mai multe mușcături în același timp.

Dacă aveți un sistem imunitar afectat, este posibil să aveți o reacție mai severă, cum ar fi urticarie, o pată mai mare mare și roșeață sau ganglioni limfatici umflați. Copiii au adesea o reacție mai puternică decât adulții.

Cum se simt mușcăturile de țânțari?

S-ar putea să simțiți o senzație usturătoare atunci când un țânțar vă străpunge pielea. După aceea, cel mai enervant simptom al mușcăturii de țânțar este mâncărimea.

De cele mai multe ori, reacțiile la mușcăturile de țânțari sunt destul de ușoare și dispar în câteva zile. Ele pot fi mai deranjante pentru copii și persoanele cu sistemul imunitar afectat. În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică mai severă care provoacă dureri corporale, cefalee și febră.

Cum ar trebui să tratați mușcăturile de țânțari?

Pentru a trata mușcăturile de țânțari, spălați-le cu săpun și apă caldă. De asemenea, puteți utiliza analgezice fără prescripție medicală, antihistaminice sau medicamente anti-mâncărime topic pentru a controla durerea și mâncărimea. Aplicarea unui pachet de gheață pe piele poate, de asemenea, să vă ușureze mâncărimea. Dacă aveți un copil cu mâncărime de mușcături de țânțar , asigurați-vă că își păstrează unghiile scurte și reamintiți-le să nu se zgârie.

Este rar ca cineva să aibă o reacție alergică severă la mușcătura de țânțar. Dacă aveți dureri corporale, dureri de cap sau febră după ce ați fost mușcat, contactați medicul dumneavoastră. Acestea pot fi simptome ale unei reacții severe sau ale unei boli transmise de țânțari.

Ce boli pot transmite țânțarii?

Tantarii pot transporta virusi, bacterii si paraziti in saliva lor. Când te mușcă, pot transmite acești agenți patogeni în corpul tău, provocând boli grave.

De exemplu, țânțarii sunt purtători cunoscuți de malarie, virusul West Nile, febra dengue, febra galbenă și mai mulți viruși care provoacă encefalită. Malaria este rară în Statele Unite, dar rămâne frecventă în unele părți ale lumii. Potrivit sursei Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2015 milioane de cazuri de malarie au avut loc în 2015, iar țânțarii au transmis majoritatea acestora. Asta face din țânțari unele dintre cele mai mortale animale de pe pământ.

Unele boli nu pot fi răspândite prin mușcăturile de țânțari. De exemplu, nu sunteți expus riscului de a contracta HIV sau hepatită din cauza mușcăturii de țânțar.

Cum puteți preveni mușcăturile de țânțari?

Nu puteți preveni în întregime mușcăturile de țânțar, dar vă puteți reduce șansele de a fi mușcat. Țânțarii cresc în apă, așa că încercați să evitați să aveți apă care stă lângă casa dvs. Goleste orice contine apa stagnanta.

De asemenea, este important să păstrați iarba și vegetația de lângă casă bine tăiate. Instalați ecrane în ferestrele dvs. pentru a ține țânțarii afară. Și când vă aflați afară, în zone împădurite sau cu iarbă, purtați mâneci lungi și pantaloni și folosiți un produs împotriva insectelor.

Pentru a preveni bolile transmise de țânțari, asigurați-vă că vaccinările sunt actualizate înainte de a călători în țări străine. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, medicamente orale pentru a ajuta la prevenirea malariei sau a altor boli.