muscatura ciupitura capusa

Căpușele sunt paraziți care se hrănesc cu sânge de om și animal. O mușcătură de căpușă este de obicei inofensivă, dar uneori poate provoca o reacție alergică sau o boală gravă. Dacă aveți o mușcătură de căpușă, este foarte important să îndepărtați căpușa cât mai curând posibil.

Tipuri de mușcături de căpușe

Există aproximativ 27 de tipuri diferite de căpușe în România. În general, populațiile de căpușe tind să trăiscă la înălțime, în zonele împădurite și ierboase unde se hrănesc cu iepuri, păsări, șopârle, veverițe, șoareci și alte rozătoare. Cu toate acestea, ele pot fi găsite și în zonele urbane, precum și pe plajele din zonele de coastă. Unele au corpul plat și gura lungă, în timp ce altele arată ca și cum ar avea riduri cu un aspect care imita pielea.

În Romania, majoritatea mușcăturilor de căpușe sunt cauzate de căpușa de paralizie Ixodes holocyclus (numită uneori căpușă de iarbă, căpușă de semințe sau căpușă de tufiș).

Căpușele au nevoie de sânge pentru a crește. Se târăsc pe iarbă sau crenguțe și cad pe animale sau oamenii care trec, atașându-se de pielea lor pentru a se hrăni. Aceștia injectează o substanță pentru a opri coagularea sângelui. Saliva lor poate fi, de asemenea, otrăvitoare.

Unele persoane sunt alergice la mușcăturile de căpușe. Însă copii, pot dezvolta o afecțiune numită paralizie a căpușelor. De asemenea, este posibil ca uneori căpușele să transmită boli oamenilor.

Simptomele de mușcătură de căpușe

Dacă ați fost mușcat, de obicei veți observa roșeață și umflături în jurul mușcăturii de căpușă. Aceasta va dispărea odată cu eliminarea căpușii.

Simptomele mușcăturii căpușelor includ:

  • o erupție cutanată
  • durere de cap
  • febră
  • simptome asemănătoare gripei
  • glande inflamate
  • sensibilitate la luminile puternice
  • membre slabite
  • părți ale feței paralizate

Simptomele unei reacții alergice la mușcăturile de căpușe includ:

  • gât umflat
  • respiratie dificila
  • senzație de prăbușire

Ce să faci după ce te mușcă o căpușă

Dacă ați fost în aer liber și aveți mâncărimi, încercați să nu zgâriați zona. Uită-te mai întâi la mușcătură. Căpușele din stadiile larvelor sau ale nimfelor pot fi foarte mici – s-ar putea să arate ca un punct negru.

Dacă nu sunteți alergic la căpușe, nu este nevoie să consultați un medic. Îndepărtați căpușa cât mai sigur și cât mai repede posibil și fii atent la simptomele bolilor legate de căpușe (vezi mai jos). Nu zgâriați și nu scărmăni căpușa.

Dacă sunteți alergic la căpușe, cel mai bine este ca un medic să înlăture căpușa. Ar trebui să aveți la dispoziție autoinjectorul de adrenalină de urgență și să mergeți la cel mai apropiat departament de urgență.

De amintit este faptul că simptomele bolilor cauzate de căpușă se pot dezvolta sau se pot agrava după îndepărtarea căpușei.

Unii oameni dezvoltă o alergie gravă la carne și la produsele care conțin gelatină după ce au avut o mușcătură de căpușă. Acest lucru va trebui diagnosticat de un medic specializat în alergii (numit alergolog sau imunolog).

Tratament mușcătură căpușă

Dacă nu sunteți alergic la căpușe, trebuie să îndepărtați căpușa cât mai curând posibil. Încercați să nu strângeți sau să nu agitați căpușa, deoarece va fi mai probabil să își injecteze saliva în voi.

Mai întâi, ucideți căpușa pulverizând-o cu un produs care conține eter (cum ar fi Spray natural anti capuse) și așteptați să cadă. Ar trebui să moară și să cadă în aproximativ 5 minute. Nu folosiți o pensetă pentru a scoate căpușa.

Nu smuciti sau rasuciti capusa. Nu utilizați băuturi spirtoase metil, kerosen, vaselină, ojă, ulei sau alcool sau folosiți un chibrit aprins. Acestea nu funcționează și pot determina căpușa să se adâncească mai adânc în pielea ta. Un tratament chimic cu substanțe organice este preferat înaintea celui fizic/mecanic.

Dacă sunteți alergic la căpușe, nu încercați să îndepărtați căpușa – ucideți-o cu un spray care conține eter. Dacă este prima dvs. reacție alergică, mergeți direct la secția de urgență a unui spital. Dacă ați avut reacții alergice înainte, discutați cu medicul dumneavoastră despre cum să eliminați căpușa și dacă va trebui să consultați un medic de fiecare dată când acest lucru se întâmplă.

Prevenirea mușcăturilor de căpușe

  • Păstrați pielea acoperită în zonele în care ar putea exista căpușe. Purtați o cămașă cu mânecă lungă, puneți pantalonii în șosete și purtați o pălărie cu boruri largi.
  • Evitați tufișurile și iarba lungă, mai ales după ploaie.
  • Folosiți un insectifug sau repelent cum ar fi Autan.
  • Puteți pune insecticid si pe haine.
  • Verificați-vă hainele și pielea pentru căpușe când intrați înăuntru.
  • Așezați hainele într-un uscător fierbinte timp de 20 de minute pentru a ucide căpușele.


Cum arată o mușcătură de căpușă

În articolul următor am descris succint cum ar trebui să arate o mușcătură sau ciupitură.

Muscatura de capusa te mananca ?

Majoritatea mușcăturilor de căpușe nu cauzează probleme grave de sănătate. Unele persoane pot avea o reacție alergică la mușcătura de căpușă. Această reacție poate fi ușoară, cu simptome precum mâncărime și umflături. În cazuri rare, poate apărea o reacție alergică severă.

Febra dupa muscatura de capusa

Cele mai frecvente simptome ale bolilor legate de căpușe sunt: ​​Febră / frisoane: Pacienții pot prezenta febră la grade și momente diferite de debut. Simptomele bolii transmisibile includ dureri de cap, oboseală și dureri musculare.