Mucegaiul alb este o ciupercă sub formă de pulbere alcătuită din diferite specii de ciuperci care pot apărea albe, verzi sau gri, în funcție de tipul de suprafață pe care a infectat-o. La fel ca majoritatea mucegaiurilor, mucegaiul alb se dezvoltă în zonele cu umiditate ridicată, cum ar fi dușuri, spații de acces, subsoluri și pereți cu scurgeri. Mucegaiul se poate răspândi rapid atâta timp cât are o sursă de hrană fiabilă, cum ar fi celuloza (fabricată din amidon și zahăr), care se găsește în majoritatea produselor din lemn, făcând podelele, grinzile, mobilierul din lemn, punțile și tavanele locuri populare pentru mucegaiul alb.
De ce mucegaiul alb este rău?
La fel ca majoritatea tipurilor de mucegai, mucegaiul alb distruge integritatea structurală a unei case sau a unei clădiri prin consumarea fundației acesteia, cum ar fi termitele fungice. La fel ca mucegaiul negru, mucegaiul alb poate provoca multe probleme de sănătate, cum ar fi infecții respiratorii, amețeli, reacții alergice, dureri de cap și iritații ale ochilor și ale pielii. Mucegaiul este deosebit de periculos pentru cei care suferă de astm.
Cum să identifici mucegaiul alb
Petele de mucegai indică o problemă de umiditate și puteți identifica mucegaiul alb cu un test de apă. Utilizați o sticlă de pulverizare umplută cu apă pentru a pulveriza semnele de mucegai cu apă. Dacă vreuna dintre bucăți se dizolvă, este sare și nu mucegai. Cu toate acestea, dacă substanța albă rămâne lipită de zonă, probabil că aveți de-a face cu mucegai. În plus, mucegaiul alb poate fi confundat cu o altă afecțiune numită eflorescență, o acumulare de sare care poate imita aspectul mucegaiului alb.
Cum să îndepărtați mucegaiul alb din lemn
Cantități mari de mucegai alb pot fi periculoase pentru sănătatea dumneavoastră, așa că ar trebui să apelați întotdeauna un profesionist pentru a scăpa de mucegaiul care acoperă suprafețe mai mari sau care s-a răspândit adânc în lemn sau gips-carton. Cu toate acestea, îndepărtarea mucegaiului pe zone mai mici, la nivel de suprafață, poate fi suficient de gestionabilă pentru a o rezolva singur. Pentru soluții de curățare DIY despre cum să îndepărtați mucegaiul, vedeți mai jos:
- Purtați echipament de protecție. Chiar și îndepărtarea mucegaiului pentru zone mici va necesita să purtați ochelari de protecție, o cămașă cu mâneci lungi, o mască, mănuși de cauciuc și orice alt echipament necesar care vă ține pielea și căile respiratorii în siguranță de sporii nocivi de mucegai.
- Ventilați. Dacă este posibil, scoateți materialul afectat afară pentru a-l trata. Dacă matrița face parte dintr-o structură imobilă, deschideți ferestrele sau utilizați un dezumidificator pentru a asigura fluxul de aer proaspăt prin încăpere.
- Aspirați zona afectată. Înainte de a îndepărta matrița, folosiți un aspirator pentru a curăța zona mucegăită. Aspirarea poate ajuta la curățarea mucegaiului reducând la minimum numărul de spori liberi care se răspândesc pe măsură ce începeți să îl spălați.
- Spălați materialul. Folosiți săpun, apă și o perie de frecat cu peri moi pentru a curăța zona afectată. Dacă lucrați cu lemn brut, puteți folosi o cârpă de pânză cu o cantitate mică de înălbitor pentru a șterge zona mucegăită. Dacă lucrați cu gips-carton, utilizați doar o cârpă moale pentru a curăța matrița pentru a evita zgârierea materialului.
- Folosiți bicarbonat de sodiu. Amestecarea bicarbonatului de sodiu cu apă și aplicarea acestuia pe mucegaiul alb este o altă metodă eficientă de îndepărtare. Turnați bicarbonat de sodiu și apă într-o sticlă cu pulverizator și lăsați praful să se dizolve. Pulverizați soluția pe suprafața mucegăită, apoi frecați cu o perie moale sau o cârpă moale. De asemenea, puteți pulveriza o parte din soluția de bicarbonat de sodiu și apă pe matriță după curățare dacă are nevoie de dezinfecție suplimentară.
- Utilizați oțet distilat. Dacă aveți nevoie de mai multă putere de distrugere a mucegaiului, încercați să pulverizați zona infectată cu o sticlă de oțet alb distilat nediluat și lăsați tratamentul pe matriță timp de cel puțin o oră. După ce se usucă la aer, puteți șterge suprafața cu o cârpă moale.
- Utilizați înălbitor cu clor. Înălbitorul cu clor este o modalitate eficientă de a elimina mucegaiul de suprafață. Puteți folosi o soluție de înălbitor cu clor și apă caldă pentru a aplica pe matriță (evitați clătirea). Dacă aveți de-a face cu o suprafață mai poroasă, puteți adăuga o cantitate mică de săpun de vase la amestec – cu toate acestea, cu săpun, va trebui să clătiți după aplicare.
- Slefuiți suprafața. După ce ați tratat mucegaiul, poate fi necesar să șlefuiți zona afectată, mai ales dacă lucrați cu o suprafață de lemn. Folosiți șmirghel sau un instrument de șlefuit pentru a șlefui restul lemnului mucegăit sau alte suprafețe și revopsiți/resigilați dacă este necesar.