Păduchii sunt paraziți care trăiesc pe piele. Majoritatea sunt inofensive pentru sănătatea generală, dar provoacă mușcături mici, care pot fi deranjante.

În acest articol, învățați să identificați păduchii după aspectul lor, unde se hrănesc pe corp , cum arată mușcătura de purice și cum să scăpați de ei.

Identificare

Păduchii sunt insecte mici, cenușii, de aproximativ 2-3 milimetri(mm) în lungime. Locuiesc pe scalp, unde se hrănesc cu sânge uman și depun ouă la baza rădăcinii de păr.

Ouăle de păduchi de cap sunt cunoscute în mod obișnuit sub numele de lindeni și sunt mici și translucide. Cojile goale de ouă sunt albe și pot rămâne lipite de păr până la 6 luni. O persoană este cel mai probabil să le găsească la ceafă și în spatele urechilor.

Păduchii:

  • nu transmit boli, deși mușcăturile lor pot expune ocazional gazda la infecții secundare
  • depune aproximativ șase ouă pe zi
  • sunt transmise prin contactul cap la cap și prin obiecte comune, inclusiv perii, pălării, prosoape și perne

Mușcătura de purice

Păduchii se hrănesc frecvent de pielea capului, bând sânge uman. De fiecare dată când păduchii se hrănesc cu sângele tău, o cantitate mică din saliva lor intră în scalp. O mică parte din această salivă trece neobservată pentru majoritatea oamenilor și nu se observă de obicei urme de erupții sau mușcături în acest timp.

Cu toate acestea, după o lună de hrănire și injectări repetate, corpul dumneavoastră dezvoltă un răspuns alergic la saliva păduchilor. Acest lucru are ca rezultat apariția unor mici mușcături roșii de insecte sau erupții pe gât, urechi și / sau scalp.

Majoritatea oamenilor presupun că apariția mușcăturilor de păduchi este universală pentru toți oamenii, dar nu sunt. Mulți oameni cu păduchi de cap nu prezintă niciun simptom, deoarece corpul lor nu dezvoltă o reacție alergică la saliva păduchilor.

muscatura de purice la copii tratament poze

Un semn indicativ al păduchilor de cap sunt mici umflături roșii pe gât. Pentru mulți oameni, acest semn poate apărea chiar înainte de a începe mâncărimea. Al doilea loc cel mai frecvent pentru mușcăturile de păduchi este în spatele urechilor și se poate extinde până la partea laterală a gâtului.

Unii oameni dezvoltă mai multe umflături asemănătoare chisturilor pe scalp, asemănătoare acneei. Nu este clar dacă aceste umflături sunt de fapt zone umflate din care păduchii s-au hrănit sau dacă este o reacție alergică generală la saliva păduchilor.

Cel mai frecvent, o erupție cutanată, nedureroasă (sau mâncărime) se dezvoltă la nivelul gâtului,. Erupția se răspândește uneori sub linia părului. Pentru câteva persoane, această erupție se poate extinde pe tot gâtul.

A doua cea mai frecventă erupție cutanată se găsește în spatele urechilor. O erupție în spatele urechilor este de obicei roșu aprins sau roșu pătat, care se extinde până în lateralul gâtului.

Nu este tipic ca mușcăturile de păduchi și erupțiile cutanate să se extindă și pe pe gât. Cu toate acestea, pentru cei cu reacții alergice mai severe la saliva păduchilor, erupția cutanată se poate extinde până la umeri și partea superioară a spatelui (deși păduchii nu mușcă de fapt umerii sau spatele, în general vorbind).

Dacă găsiți mușcături sau erupții pe umeri sau pe spate, s-ar putea să aveți de-a face cu ploșnițe, mai degrabă decât cu păduchi.

Tratament


Oamenii pot utiliza următoarele metode pentru tratarea păduchilor de cap:

Medicamente

Oamenii pot ucide păduchii folosind substanțe chimice numite pediculicid. Pediculicidele sunt ingredientele active din șampoanele și loțiunile eliberate fără prescripție medicală.

Unele produse comune care contin pediculicid includ:

Permetrina sau oricare dintre grupurile de compuși organici numite piretrină: Acestea acționează atacând sistemul nervos al păduchilor. Sunt disponibile fără prescripție medicală și sunt considerate tratamentul de primă linie împotriva păduchilor de cap. În ultimii ani, însă, unii păduchi au dezvoltat o rezistență la aceste tratamente.
Ivermectina: Aceasta este disponibilă sub formă de rețetă topică sau comprimat masticabil.

Un studiu din 2012 a testat efectele unei loțiuni care conține 0,5% ivermectină asupra ouălor de păduchi. Autorii au ajuns la concluzia că o singură aplicație a fost extrem de eficientă, chiar și fără să se pieptene pentru nits.

Pieptănare

După tratament, o persoană ar trebui să folosească un pieptene pentru ouă (lindeni).
Deoarece este posibil ca unele șampoane și loțiuni să nu omoare lindenii, o persoană ar trebui să folosească un pieptene special după tratament. Pieptănarea ajută la îndepărtarea ouălor de păduchi.

Chiar și în combinație, este puțin probabil ca aceste metode să eradice toate ouăle la prima încercare.

O persoană ar trebui să repete tratamentul chimic și pieptănatul după 7-9 zile, acest lucru fiind necesar a se asigura că orice păduchi nou eclozat este ucis.

Remedii naturale

Unele insecticide conțin toxine care pot fi dăunătoare, iar o persoană poate prefera să folosească ulei de arbore de ceai sau nerolidol.

Un studiu din 2012 a testat eficacitatea uleiului de arbore de ceai și a nerolidolului în uciderea păduchilor de cap și a ouălor lor într-un cadru de laborator. O concentrație de 1% de ulei de arbore de ceai a ucis cu succes toți păduchii în 30 de minute.

Aceeași concentrație de nerolidol a făcut ca jumătate din ouă să nu clocească după 4 zile.

Autorii au ajuns la concluzia că o combinație de 1 parte ulei de arbore de ceai (la 0,5% concentrație) la 2 părți nerolidol (la 1% concentrație) ar putea fi deosebit de eficientă în uciderea păduchilor de cap și a ouălor lor.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au demonstrat încă faptul că aceste uleiuri tratează păduchii în mod eficient și în condiții de siguranță la om, în special la copii.

Prevenirea
Oamenii pot ajuta la prevenirea răspândirii păduchilor prin evitarea contactului cap-la-cap. Medicii recomandă, de asemenea, oamenilor, și în special copiilor, să nu împărtășească perii, pălării sau perne.