Urmați ghidul nostru simplu despre cum să scăpați de molii. Sfaturile noastre ar trebui să țină aceste creaturi neplăcute în afara garderobei și departe de haine pentru totdeauna

cum scap de molii

Venirea varii este un motiv de sărbătoare. E timpul să ne scoatem cu entuziasm rochiile de vară din spatele dulapului, dar, spre groaza noastră, le găsim pline de găuri de molii. Am fost cu toții acolo, victime ale moliilor care își hrănesc înfometarea. Este timpul să vă rezolvați problemele cu moliile!

La fel ca în majoritatea lucrurilor, prevenirea este esențială pentru a vă păstra garderoba în siguranță. Aceste molii iritante sunt atrase de spațiile întunecate și umede, deci este important să vă păstrați garderoba curată și bine aerisită. În mod similar, veți dori să începeți să vă spălați hainele mai des, în special tricotajele, deoarece molii adoră mirosul transpirației umane.

Care molii mănâncă haine?

Există peste 2.500 de specii de molii în Marea Britanie, dar doar șase dintre aceste specii mănâncă haine. Acestea nu sunt molii pe care le vedeți zburând noaptea, ci cele pe care nu le vedeți.

O molie obișnuită are aproximativ 6-10 mm lungime, iar larvele sunt mici la 1 mm lungime când sunt proaspăt eclozionate. Sunt extrem de greu de observat, dar lasă o urmă asemănătoare pânzei de păianjen. Larvele uneori creează o carcasă folosind fibrele din haine cu care apoi se îmbracă, camuflându-se.

Moliile mănâncă haine?

Nu chiar. Molii adulte nu au guri, astfel încât acele găuri iritante sunt de fapt cauzate de ouă de molii și larve asemănătoare unei omizi care vă mestecă hainele. Așadar, în timp ce vedeți molii zburând prin casă este o problemă, dar problema principală sunt de fapt larvele lor, care fac toate daunele.

Molii se reproduc continuu pe tot parcursul anului, dar sunt cei mai răspândiți între iunie și octombrie. O molie femelă poate depune până la 200 de ouă la un moment dat. Fiecarei larve îi poate lua între două și nouă luni pentru a se maturiza într-o molie. Este destul de mult timp pentru ele să facă niște daune serioase.

Cum intră moliile de haine în casa ta?

Moliile de haine nu pot zbura foarte departe, așa că este puțin probabil ca aceștea să zboare printr-o fereastră deschisă. Este mai probabil să fi călătorit pe covoare antice, jerseuri ( definiție: Obiect de îmbrăcăminte tricotat sau împletit, din lână, din bumbac) de la magazinul de caritate sau mobilier la mâna a doua.

Înainte de a aduce oricare dintre obiectele enumerate mai sus în casă, curățați-le bine și pulverizați-le cu un spray special antimolii pentru a ucide orice ou sau larvă.

Cum se detectează molii de haine

Ținând cont de găurile din haine este cel mai simplu mod de a detecta dacă aveți de-a face cu o infestare cu molii. Cu toate acestea, puteți achiziționa și capcane pentru molii care acționează prin atragerea moliilor adulte și prinzându-le pe tampoane lipicioase. Dacă găsești molii mici lipite de tampon, știi că ai o problemă cu molia hainelor.

Și acum aceste sfaturile mult așteptate …

Cum să scapi de moliile de haine

1. Curățați-vă în profunzime garderoba și hainele

Aspiră cu încredere tot șifonierul tău, urmată apoi de o ștergere cu o cârpă umezită cu un spray anti-bacterian. Oțetul diluat cu apă poate fi, de asemenea, un tratament pentru păstrarea garderobei curate și (sperăm) liberă de molii.

2. Întindeți hainele în garderobă

Acest lucru face ca larvele să migreze mai greu între articolele de îmbrăcăminte, iar de asemenea, vă va ajuta să vă păstrați garderoba bine aerisită. Moliile nu iubesc altceva decât spațiile calde și umede.

3. Păstrați-vă hainele curate

Moliile sunt atrase de mirosul transpirației umane, iar larvele vor trăi din aceasta și din orice alte pete de mâncare. Spălați regulat hainele, în special tricotajele, pentru a evita infestările și nu lăsați haine murdare în grămezi mai mult de câteva zile.

Dacă bănuiți că aveți o posibilă infestare, spălați-vă hainele la o temperatura ridicată, curățați-le sau puneți-le în congelator pentru câteva zile pentru a ucide ouăle sau larvele.

4. Folosiți hârtie anti-molie

Căptușirea sertarelor dvs. cu hârtie anti-molie ar trebui, de asemenea, să vă ajute în lupta pentru a menține moliile la distanță, iar un bonus suplimentar, parfumul prezent, care vă va ajuta să vă mențineți gama de haine frumos mirositoare.

5. Utilizați repelenți naturali pentru molii, cum ar fi lemnul de cedru, lavanda și eucaliptul

Utilizați produse naturale pentru a oferi o protecție suplimentară pentru haine și pentru a reduce la minimum daunele cauzate de molii. În timp ce iubesc mirosul de transpirație, moliile urăsc mirosul de lemn de cedru, lavandă și eucalipt (ciudat nu?). Puteți cumpăra produse chimice antimolii cu ușurință, dar să știți că există și alte câteva remedii naturale. Blocurile de lemn de cedru sau pliculetele de lavandă ar arata superb atârnate de umerașe.

Dacă un bloc de cedru își pierde mirosul, șlefuiți-l și adăugați câteva picături de ulei de cedru pentru a-l menține eficient.

Folosind detergent parfumat de lavandă și apă pentru lenjerie, veți descuraja moliile din a-și face o casă în dulapul dvs. .

6. Păstrați-vă corect hainele de iarnă

Spălați-vă hainele de iarnă înainte de a le împacheta pentru vară și depozitați-le în pungi ambalate în vid. Dacă aveți pulovere sau eșarfe de cașmir, înfășurați-le în țesut și depozitați-le într-o cutie cu capac cu un plic de siliciu pentru a absorbi orice umezeală.

Indiferent de ceea ce faceți, evitați cutiile de carton, deoarece moliile le pot mesteca fără probleme.

Pentru a elimina moliile din covor, utilizați un spray de molie conceput pentru covoare. Trebuie doar să-l aplicați de-a lungul marginilor, dar asigurați-vă că tratamentul ajunge la baza smocurilor, unde se localizează larvele, separând rândurile cu mâna – repetați după 30 de zile.

Dacă infestarea este gravă și doriți o evaluare profesională, Pestguard oferă o evaluare gratuită și consultanță cu sfaturi despre tratament.

Sperăm că acest lucru vă va ajuta să scăpați de infestarea cu molii și să preveniți revenirea moliilor pe viitor. Aveți alte sfaturi de top pentru a scăpa de molii de acasă?