Un miros de mucegai în dormitor te ține treaz noaptea? Sau pur și simplu stricați paradisul relaxant pe care ați sperat să îl creați când amenajați spațiul? Un miros de mucegai s-ar putea reduce la ceva destul de simplu, dar nu merită să amânăm căutarea sursei mirosului urât, deoarece ar putea indica o problemă gravă, care va necesita o investigație adecvată (și eventual reparații).

De fapt, un miros de mucegai din dormitor ar trebui tratat și mai serios decât mirosurile care vin din baie sau din bucătărie, unde scurgerile/conductele de deșeuri sunt de obicei problema.

Să presupunem că dormitorul tău este curat și ordonat, dar miroase a mucegai. Care ar putea fi motivul de bază? Spunem că toate cele de mai jos merită luate în considerare.

Acel miros de mucegai? ESTE PROBABIL COVORUL

Covoarele sunt renumite pentru că țin umiditatea și pot începe să crească mucegai relativ rapid. Acest lucru este valabil atât pentru fibrele naturale, cât și pentru cele sintetice, deși covoarele din lână naturală sunt deosebit de predispuse la mucegai.

O modalitate bună de a verifica dacă există mucegai este să vă uitați la partea inferioară a covorului dvs. în zonele care sunt în jurul ferestrelor, sub calorifere și oriunde altundeva unde ar putea fi o scurgere sau condens care se scurge în jos pe covorul dvs.

De asemenea, s-ar putea să aveți de-a face cu o țeavă care curge sub scânduri, caz în care podeaua dvs. va trebui înlocuită. Puteți încerca să eliminați mucegaiul de pe covor, în funcție de cât de rău este, dar poate fi cel mai bine să îl înlocuiți, de preferință cu un alt tip de pardoseală.

MIROSURI DE MUCEGAI ÎN DORMITOR CAUZATE DE SCURGERI DE APA

Dacă există instalații sanitare care trec prin dormitorul tău, ai putea avea de-a face cu o scurgere într-un perete sau sub podea. Acest lucru este mai ales dacă aveți o baie privată sau baia dvs. este chiar lângă dormitor. Și – dacă locuiți într-o casă veche cu instalații sanitare idiosincratice, probabil că veți fi surprins de modul în care sunt montate conductele. Verificați dacă există zone din jurul pereților care prezintă decolorare, deformare a vopselei sau tapetului și/sau moale la atingere. Veți avea nevoie de un instalator profesionist pentru a remedia scurgerea.

MUCEIGUL CREȘTE ÎN PEREȚI TĂI

Acest lucru sună puțin înfricoșător – și de fapt este, deoarece mucegaiul în pereți va avea nevoie de un tratament serios (care va necesita probabil să vă mutați pentru puțin timp) și este un pericol pentru sănătate.

ATENTIE
Dacă bănuiți că acesta este cazul, aveți grijă la zonele de pe pereți care arată transpirate cu condens sau la suprafețe neregulate. În cele din urmă, desigur, mucegaiul va începe să se arate și prin vopsea. Dacă aveți îndoieli și închiriați (și aveți un proprietar care nu cooperează), contactați departamentul de sănătate a mediului al consiliului dvs., care va putea investiga problema pentru dvs.

AI UN ACOPERIS CU SCURGERI DE APA

Dacă aveți un dormitor la mansardă, s-ar putea să ai de-a face cu un acoperiș cu scurgeri care dăunează tavanului, care devine mucegai în procesul de absorbție a apei. În cele din urmă, tavanul se va prăbuși în zona scurgerii, așa că această problemă va trebui rezolvată cât de curând. Căutați zone din tavan care și-au schimbat culoarea.

CUM SĂ PREVENI CREȘTEREA MUCEGIULUI ÎN DORMITOR

Să presupunem că ați identificat și remediat problema – acum veți dori să vă asigurați că nu mai trebuie să vă confruntați niciodată cu mucegaiul din dormitor. Cum preveniți o reapariție? Cu condiția să nu existe alte probleme structurale în afara controlului dumneavoastră (acoperiș nou sau scurgeri de instalații sanitare), următoarele măsuri vor preveni creșterea mucegaiului într-un dormitor predispus la umiditate:

  • Izolați pereții înainte de tapet/vopsit: izolarea pereților va asigura că pereții dvs. sunt etanși și nu absorb umezeala, care poate fi apoi prinsă cu tapet/vopsea;
  • Întreține regulat caloriferele: află cum să scurgi un radiator în ghidul nostru;
  • Asigurați-vă că ferestrele sunt în stare bună și că nu produc condens în exces (acest lucru se va transforma în mucegai pe ferestre în cele din urmă). Dacă aveți această problemă, citiți sfaturile noastre despre cum să reduceți condensul;
  • Investește într-un dezumidificator – avem un ghid al cumpărătorului cu cele mai bune dezumidificatoare pe care le poți cumpăra.