Musca de casă poate fi un dăunător agravant găsit în casele oamenilor. De fapt, musca de casă are o relație puternică cu omul și va călători cu populațiile umane chiar și în cele mai reci regiuni. Populațiile de muște pot fi dăunătoare sănătății umane: poartă agenți patogeni multipli și au fost legate de răspândirea unui număr de boli.
Ouăle de muscă de casă arată ca boabe mici de orez. Ouăle eclozează în 24 de ore și apar larvele de muște. Larvele de muscă de casă, sau larvele, par similare cu viermii palizi. Singurul lor scop este să mănânce și să stocheze energie pentru pupația lor viitoare. Larvele se hrănesc timp de aproximativ cinci zile, după care găsesc locuri uscate și întunecate pentru dezvoltarea pupei.
Larvele de muște pot fi găsite în mod obișnuit pe materiale vegetale sau animale în putrezire. Dacă un animal moare, larvele se vor hrăni cel mai probabil cu cadavrul. Aceste larve cad prada multor alte specii, inclusiv reptile, pasari si alte insecte. Se știe că anumite viespi își depun ouăle în interiorul viermilor. Când aceste ouă eclozează, viespile tinere devorează larvea din interior spre exterior.
Când intră în stadiul de pupă, larvele albe dezvoltă cochilii exterioare dure, întunecate. În câteva ore de la ieșirea din cazul pupei, femelele sunt capabile să se reproducă. Ea este capabilă să depună aproape o mie de ouă în timpul vieții.