Tot ce trebuie să știi despre larve de molii
Larvele de molii, cunoscute și sub numele de omizi, sunt forma imatură a unor molii și fluturi. Deși unii oameni le pot considera neatrăgătoare, larvele de molii sunt o parte importantă a ecosistemului. Moliile și fluturii adulți nu se hrănesc. În schimb, ele produc ouă sau spori microscopici care produc larve ca sursă de hrană pentru insecta în curs de dezvoltare. Odată ce larvele termină de mâncat, ele se transformă în puiet și devin molii și fluturi adulți. Procesul de producere a hranei pentru omizi este cunoscut sub numele de parazitism și are loc pentru că ajută molia sau fluturele să supraviețuiască. Există peste 20.000 de specii de molii și fluturi, iar unele sunt parazitate mai mult decât altele.
Cele mai frecvente tipuri de parazitism al omizilor includ: depunerea ouălor, tăierea picioarelor și învârtirea pânzei. Profesioniștii în combaterea dăunătorilor folosesc diverse metode pentru a gestiona parazitismul insectelor, cum ar fi insecticidele, capcanele și monitorizarea. Acest articol explică tot ceea ce trebuie să știți despre larvele de molii, inclusiv ciclul de viață, caracteristicile de identificare și modalitățile de gestionare a acestora.
Cum poți face diferența între o omidă și o larvă de molie?
Cele două arată aproape identic, dar omizile au un set de picioare false în partea din față, cunoscute sub numele de prolegs. Dacă nu sunteți sigur dacă vă uitați la o larvă de molie sau la o omidă, verificați acest aspect.
Spune-mi tot ce trebuie să știu despre larvele de molii (continuare)
Ciclul de viață al larvelor de molii se încheie atunci când acestea se transformă în pupă, un proces prin care insecta se transformă dintr-o larvă imobilă, asemănătoare unui vierme, într-o molie adultă sau într-un fluture. Durata ciclului va depinde de specie și de temperatură. Timpul necesar pentru fiecare etapă poate fi de la 14 zile la cinci ani. Cu toate acestea, cele mai multe larve de molii au nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a se transforma în pupă.
Larvele de molii au la dispoziție șase picioare și se deplasează fie târându-se, fie țesând fire de mătase care le permit să meargă pe suprafața hainelor și a altor textile. Ele emit un lichid din gură care le ajută să spargă pereții celulelor vegetale pentru a se putea hrăni mai ușor. Larvele de molii au trei regiuni ale corpului: capul, toracele și abdomenul. La prima vedere, unii oameni le pot confunda cu viermii, deoarece nu au aripi și antene, dar este ușor să faci diferența între molii și viermi uitându-te la regiunea capului lor. Larvele de molii au un cap dur, asemănător unei cochilii, cu organe bucale masticatoare, în timp ce viermii au corpul moale, fără un cap dur sau organe bucale.
Puteți identifica larvele de molii examinând următoarele caracteristici:
Capul – are un cap dur, asemănător unei cochilii, cu organe bucale masticatoare.
Șase picioare – cele două picioare din față ale omizii sunt mai subțiri decât cele două din spate
Trei regiuni ale corpului – include capul, toracele și abdomenul
Puncte oculare – pete mici aflate în apropierea extremității corpului.
Antene
Cum să reduceți riscul de a întâlni larve de molii
Larvele de molii pot fi găsite într-o varietate de medii, cum ar fi casa, grădina sau pădurea dumneavoastră. Ele sunt cele mai răspândite în timpul lunilor mai calde ale anului și le puteți găsi pe frunziș, scoarță de copac și flori, dulap si haine. Dacă ieșiți noaptea să faceți grădină sau să lucrați în curte, este posibil să întâlniți molii. Cel mai bun mod de a evita acești dăunători este să purtați o lampă frontală, astfel încât să nu poată ateriza pe voi în întuneric.
Unele persoane vor găsi larvele de molii neatractive, deoarece acestea mănâncă haine. Din fericire, există câteva lucruri pe care proprietarii de locuințe le pot face pentru a-și reduce riscul de a întâlni acești dăunători. O modalitate este prin îndepărtarea oricărui frunziș din jurul casei, astfel încât omizile să nu aibă prea multă hrană pe care să o mănânce. De asemenea, ar trebui să scăpați de orice apă stătătoare din jurul casei, deoarece aceasta atrage țânțarii și alte insecte. Asigurați-vă că vă păstrați casa bine etanșată împotriva intrării dăunătorilor și verificați întotdeauna dacă există pânze de pânză înainte de a intra în orice cameră sau dulap din casă.
Concluzie
Este important să puteți identifica larvele de molii, deoarece acestea pot fi un dăunător serios în case și întreprinderi. Nu uitați să citiți următorul articol pentru a afla toate detaliile despre acest tip de insecte.