În regulă, știm cu toții că bucătăria este raiul gândacilor. Dar mai există un loc în casă care atrage un tip unic de insecte. Este vorba despre baie. Umiditatea constantă provenită din scurgerea chiuvetei, duș și toaletă întreține mediul perfect pentru acesti gandaci de umezeala (carcalaci, musculițe de umezeală, goange de umezeală).

Tipuri de Gândaci De Baie

Viermele-Gandac Argintiu gandaci de baie

Viermele-Gândac Argintiu

Viermele-Gândac Argintiu

Unul dintre cei mai comuni gândaci de baie este viermele-gândac argintiu. După cum sugerează numele aceștia au o culoare gri și adoră umezeala. Sunt ușor de identificat după antenele lungi, cei 2 peri de la spate și modalitatea lor de a se mișca care seamănă cu inotul. Sunt văzuți deseori în locuri cu umezeală foarte mare, în zone din casă precum baia și subsolul, dar cel mai des sunt văzuți pe lângă scurgeri.

Tratamentul efectuat doar în zonele în care aștia mișună este de obicei ineficace doarece gândacul de umeazeala gri se mișcă pe toată suprafața apartamentului sau a casei. De aceea un tratament care se adresează tuturor ariilor din casă le va veni de hac acestor gândaci.

Musculite De Canalizare - gandaci de baie

Musculițe De Canalizare

Musculițe De Canalizare (Musculițe negre de scurgere)

Musculițele de canalizare se pot vedea în mod obișnuit în jurul chiuvetelor din baie și bucătăriei. Ajung acolo, deoarece larvele musculițelor se hrănesc cu gunoiul din țevi. După ce au ajuns la maturitate, zboară din tuburi. Ele sunt foarte mici, cu aspect inblănit, cu antene lungi, care sunt enervante, dar nu și periculoase. Pentru a scăpa de musculițe de umiditate in baie, va trebui să eliminați acumularea creata în țevi și să remediați eventualele scurgeri. Musculițele de canalizare se găsesc, de asemenea, în jurul compostului (îngrășământ), astfel încât aceste materiale ar trebui să fie stocate în mod adecvat pentru a evita o viitoare infestare.

Gandaci de Canalizare - gandaci de baie

Gândaci de Canalizare

Gândaci de Canalizare (Goange sau Carcalaci)

Avem un articol complet despre acest tip de gândac. Acești dăunători notorii iubesc umezeala. Multe persoane au fost surprinse să găsească gândacii de baie că se agată de pereți sau se târăsc în jurul robinetului. De obicei, îi veți vedea în baie pe timp de noapte, în timp ce vanează pentru hrană și apă. Este posibil să nu între în casa dumneavoastră prin baie, ci să se strecoare printr-un alt loc din casă.

Pentru acest tip de gândaci este recomandat să folosiți serviciile profesionale ale unei firme de dezinsecție, deoarece gândacii pot veni din surse diferite ale casei, iar înmulțirea lor se face foarte rapid.

Acarieni De Mucegai - gandaci de baie

Acarieni De Mucegai

Umiditatea constantă în baie poate determina creșterea mucegaiului, iar atunci când se intamplă, mucegaiul poate deveni o problemă. Acarienii de mucegai sunt mici, de culoare albă, care se hrănesc cu mucegai. Ca și gândacii, ei se reproduc rapid și produc alergeni care pot provoca o reacție alergică la unii oameni. Sursa de mucegai trebuie să fie găsită și indepărtată pentru a scăpa de acarienii de mucegai. De obicei, există un fel de scurgere care provoacă exces de umiditate, ducând la mucegai, ceea ce duce, la rândul său, la acarieni de mucegai. Odată ce suprafața de mucegai este indepărtata, va trebui să continuați să păstrati umezeala sub control pentru a împiedica întoarcerea lor.

Cum Scap Singur De Gândacii De Baie?

Pentru a scăpa de “carcalaci” lucrurile nu sunt chiar atat de complexe, dar trebuiesc făcute intr-o anumită ordine. Gândacii se pot strecura prin cele mai mici crapaturi și se pot multiplica rapid. Dacă au mediul perfect unde să pot face asta vor trăi luni intregi chiar daca rămân fără mâncare si apă (pot rezista câteva luni fără hrană si 2 săptămâni fără apă). Este important să aveți încredere că puteti scăpa de aceste insecte prezente in baie sau bucatarie.

Urmăreste acești 5 pași simpli pentru a dezinsecta singur locuița:

musculite de umiditate

 • curătă toate spațiile unde s-ar putea ascunde si elimină sursele de apă si de hrană. Acest pas este cel mai important dintre toate!
 • Schimbă racordurile flexibile de scurgere regulat. În timp murdăria și reziduurile se depun pe pereții racordurilor și crează un mediu propice pentru înmulțirea acestor gandaci de umiditate.
 • Foloseste produse profesioniste care va scapă de infestație (citiți mai jos pentru a afla care sunt aceste produse)
 • Monitorizează atent situatia
 • Elimină hrana, apa si curață locurile în care se ascund

Prin eliminarea elementor care îi tine pe gandaci in viață, rezolvati cel mai important aspect al dezinsecției. Din păcate multe operațiuni sau tratamente eșuează pentru că acest pas a fost prost implementat de la inceput. Acest aspect este de fapt cel mai natural mod de a scăpa și a preveni gândacii.

Elimină sursele de hrană

Curățarea bucătăriei sau a băii reprezintă un aspect crucial din procesul de dezinsecție.

Incearcă să iei in calcul următoarele aspecte:

 • curață aparatura din bucatarie sau baie. De exemplu gândacilor de bucatarie le place să se hrănească cu grasime si resturi aruncate si uitate pe aparatura din bucătărie. Curătă în spatele și sub aragaz, frigider, microunde, toaster, mașina de spălat și în jurul chiuvetelor.
 • Golește si curătă toate cabinetele. Toate firimiturile si resturile de ingrediente pot deveni o sursă excelentă de mâncare pentru insecte.
 • Păstrează mâncarea în containere închise. Gândacii sunt suficienți de mici să intre prin orificii care le permit. Așa că o cutie de carton sau pungile nu-i vor opri din cotrobăială.
 • Incearcă să mănânci intr-o singură cameră din casă. Limitarea activității cu mancare la o singură încăpere va limita în același timp și firimiturile și scurgerile de lichide. În cazul în care se intâmplă vor fi mult mai usor de curățat dintr-o cameră.
 • Curață bucătăria și baia în fiecare seară. De cele mai multe ori gândacii vin să se hrănească noaptea. În momentul în care le limităm accesul la hrană aceștia se vor orienta in altă parte.
 • Curață podelele frecvent. Aspiră sau folosește mătura odata la câteva zile pentru a menține curățenie în căminul tău. Ouale de gândaci și părti ale corpurilor lor conțin feromoni care atrag la rândul lor alți gândaci.
 • Golește tăvițele de mâncare a animalelor sau acoperă-le bine 
 • Scoate gunoiul in mod regulat 

Elimină sursele de apă

O altă metodă de a ține infestarea cu goange de canalizare la distanța ar fi să elimini cât mai mult sursele de apă din casă. Acestea se pot defini astfel:

 • țevi care picură sau curg
 • pune bureții folosiți recent in cutii de plastic care se pot închide ermetic sau asigură-te că sunt uscați complet
 • vasele din care animalele beau apă ar trebui curătate în mod regulat
 • periuțele de dinți folosite recent ar trebui puse în pungi sau containere care pot fi închise ermetic
 • golește tava de colectare a apei din frigier

Elimină spațiile în care se pot ascunde

Orice tip de insecte mici în casă preferă spațiile strâmte unde se pot ascunde pe timpul zilei. Prin acoperirea acestor potențiale “căsuțe”, gândacii sunt forțați să-și găsească alte ascunzișuri și să devină mult mai ușor vizibili și vulnerabili. Ei pot fi apoi mult mai ușor omorâți de insecticide. Încearca sa ai grijă de urmatoarele aspecte:

 • acoperă crăpăturile cu silicon transparent
 • asigură-te că geamurile și ușile se inchid ermetic pentru a limita accesul gândacilor de afară
 • Folosește produse de dezisecție (insecticid)

Odata ce ai trecut de pasul 1 și te-ai asigurat că totul este in regulă poți trece la următorul pas. Acesta implică folosirea unor produse eficiente și profesionale pentru a elimina complet infestarea cu carcalaci. Noi vă recomandăm urmatoarele produse pentru tratament:

Care este procesul?

Măsoară cantitatea de produs care trebuie turnată în pulverizator pentru suprafața apartamentului pe care o aveți (citiți instructiunile de pe insecticid). Peste insecticid se toarnă apă și se agită până se obține un mix omogen.

Este foarte important să purtați mânuși și mască de protecție înainte de a vă apuca de treabă. Substanțele sunt toxice pentru gândaci dar vă afectează si pe dumneavoastră.

Odată ce ați eliberat toate obiectele din cabinete și de pe pervaze (este important să nu vă contaminați obiectele de uz casnic cu această soluție) puteți să începeți să aplicați mixul pe:

 • cadrele ușilor
 • țevile de apă si WC
 • în cabinete
 • în locuri ascunse, întunecate și umede
 • sub chiuvete și pe la gurile de aerisire
 • sub pat, canapea sau masa unde mâncați
 • sub frigier sau dispozitivele din bucătărie sau baie (mașina de spălat)

Această fotografie vă poate exemplifica locurile de infestare

zone infestare gandaci

Zona infestare – preluata de pe www.domyown.com

Următorul video vă poate ajuta să vedeți cum se aplică soluția:

Este foarte important să nu săriți nici un pas si să faceți lucrurile cât mai atenți. Dacă simțiți nevoia puteți sa recititi acticolul pentru a vă asigura că nu omiteți nimic.

Exterminatorii profesioniști cum ar fi PestGuard vă pot ajuta să vă tratați casa pentru a scăpa de gândaci de baie existenți, dar proprietarii de case trebuie să ia măsuri de precauție pentru a preveni viitoarele infestări. În cazul în care acest articol v-a fost de ajutor puteți să îl distribuiți pe Facebook pentru a putea ajuta și alte persoane care sunt in aceeași situație.