Gândacul de Turkestan (Shelfordella lateralis, denumit adesea Blatta lateralis), cunoscut și sub denumirea de gandac roșu, este un gândac care locuiește în principal în aer liber, originar dintr-o zonă din nordul Africii până în Asia Centrală

Cum arată un gândac roșu de bucatarie?

Această specie de gândac este adesea confundată cu gândacul american. Gândacul american este, în general, mai mic și are corpul de culoare maro închis sau negru, în timp ce gândacul german este mai mare și are, de obicei, o culoare brun-roșiatică sau brun-ruginie.

Ambele specii pot fi identificate prin faptul că gândacul german are pronotul (zona dintre cap și torace) mai deschis la culoare, iar aripile gândacilor germani sunt, de asemenea, acoperite cu maro. Gândacul american nu are aceste caracteristici.

Ce mănâncă un gândac rosu?

Gândacii mănâncă o mare varietate de alimente. Unele dintre cele mai comune produse pe care le mănâncă gândacii includ:

Cherestea tratată, cutii de carton, hârtie, alimente lăsate afară la restaurante și în case, excremente de la alte animale și oameni, semințe și material vegetal uscat.

Gândacii mănâncă, de asemenea, reziduurile care cad de pe plantele care sunt cultivate în sol fără îngrășăminte sau pesticide.

Sfaturi pentru exterminarea gândacilor rosi de bucătărie

Gândacii sunt creaturi mici și tenace și se vor întoarce adesea în zonele în care au mai fost pentru a se înmulți. Pentru a scăpa definitiv de ei, va trebui să folosiți o combinație de metode.

-Curățarea: Gândacii sunt atrași de materia organică și se vor întoarce adesea în zonele în care au mai fost pentru a se înmulți. Cu cât mai repede sunt curățate aceste zone, cu atât mai bine.

-Exterminarea sursei de hrană: Pentru a scăpa definitiv de gândaci, va trebui să eliminați hrana acestora. Acest lucru se poate face prin curățarea zonelor în care se hrănesc gândacii, prin scoaterea pungilor de plastic care ar fi putut fi prezente și prin sigilarea tuturor deschiderilor din jurul instalațiilor sanitare, a aparatelor electrice/aplicațiilor și a șemineelor.

-Utilizarea unui pesticid: Dacă alegeți să folosiți un pesticid, asigurați-vă că este cel potrivit pentru această sarcină. Există multe pesticide care sunt eficiente pentru a scăpa de gândaci, dar unele sunt mult mai rele decât altele în mediul înconjurător. Citiți și urmați instrucțiunile de pe etichetă și aveți grijă când folosiți pesticidul.

-Profesionistul în domeniul dezinsecției: Dacă alegeți să angajați un profesionist, asigurați-vă că aveți un contract în care sunt precizate serviciile pentru care îl angajați, precum și prețul pe care sunteți dispus să îl plătiți. De asemenea, asigurați-vă că verificați dosarul lor la autoritățile locale, județene și de stat.

Gândacii reprezintă un risc pentru sănătate?

Gândacii pot reprezenta un risc pentru sănătate dacă consumă deșeuri umane sau animale. Copiii sunt deosebit de expuși riscului de infectare datorită dimensiunilor mici și contactului frecvent cu zonele infestate. Dejecțiile gândacilor conțin bacterii care pot provoca meningită, intoxicații alimentare și alte boli.

Dacă vă confruntați cu o infestare cu gândaci, cel mai bine este să contactați un profesionist pentru a evita expunerea la bacterii și alți agenți patogeni care pot fi dăunători pentru oameni.

Dacă te confrunți cu acești invadatori avem un articol complet despre toate metodele pentru a scăpa de gândaci de bucatarie