Simți că te-ai pricopsit cu o pacoste asupra ta când vezi furnicile mișunând prin casa?
Odată ajunse pe teritoriul casei tale pare imposibil să mai scapi de ele vreodată. Asta pentru că ele sunt insecte sociale. De aceea, când una din ele a pătruns în casa ta, multe altele o vor urma într-un soi de petrecere de furnici.

În acest ghid complet de combatere al furnicilor vei afla:
- ce le atrage pe furnici în casa ta
- câte tipuri de furnici există și care sunt acestea
- dacă pot furnicile să te rănească sau să transmită boli
- care sunt cele mai bune soluții naturale anti-furnici
- care este cel mai bun insecticid pentru furnici în casă
- cum scapi de furnicile de afara (grădină, terasa, curte, veranda)
Ce le atrage pe furnici în casa ta?
Înainte de a vedea care sunt soluțiile pentru a scăpa de furnici, este foarte important să știm de ce acestea au ajuns în primul rând la noi în casă.
Furnicile pur și simplu adoră mâncarea, iar în casa ta se află o mulțime. Cel mai probabil o regină și-a instalat colonia foarte aproape de casa ta, loc in care găsește din abundență mâncare și apă. Ca orice alt animal furnica este interesată și de protecția si confortul locuinței tale dar și de:
- căldură
- mâncare
- reproducere
Cel mai probabil casa ta le ajută cu unul din aceste elemente. Partea cea mai tristă este că infestația, în unele cazuri, să nu aibă nimic de a face cu cât de curată sau murdară este locuința ta. Dacă acestea consideră ca mediul tău este propice lor, atunci acestea se vor infiltra.
Câte tipuri de furnici există și care sunt acestea?
Există mai multe specii de furnici, iar din această cauză și modalitățile de a le combate sunt diferite. Specii diferite de furnici înseamnă și modalități diferite de cuibărire și localizare. Acestea sunt cele mai comune specii pe care le vei găsi în jurul sau în interiorul casei tale, după caz:

1.Furnica Parfumată: Este una din cele mai comune furnici și printre primele care apar primăvara. Măsoară în jur de 2.4 – 3.3 mm lungime și sunt atrase de sursele de mâncare.
Dificultate de combatere: Ușor
Cea mai eficace metodă de combatere: Momeala insecticidă

2.Furnica de Trotuar: Având culoarea maronie pe spate și în jur de 2.5 – 3 mm, își creează coloniile de-a lungul aleilor sau sub pietre sau asfalt. Colonia trimite cercetași pentru a căuta mâncare în casa ta. Ele se hrănesc cu carne, grăsime, semințe, insecte moarte și pot înțepa sau mușca dacă sunt deranjate. Aveți grijă!
Dificultate de combatere: Ușor
Cea mai eficace metodă de combatere: Momeala insecticidă

3.Furnica Dulgher: Neagră și variind de la 3.4 la 13 mm lungime, va căuta să mănânce proteine în loc de zahăr și va săpa în lemn pentru a-și extinde colonia. În cazul în care observi bucăți de talaș (așchii tăiate) și furnici moarte înseamnă că ai gasit locația cuibului.
Dificultate de combatere: Greu
Cea mai eficace metodă de combatere: Spray/Momeală insecticidă

4.Furnica Galbenă Nebună: O specie foarte invazivă de furnici. Ele și-au câștigat acest nume datorită mișcărilor nefirești. Acestea se pot ințelege foarte bine cu mediile umede și uscate. Nu își creează cuiburi, dar în schimb se adăpostesc în cavități de lemn, pe sub gunoaie sau sol. Datorită traseelor lor ambigue este foarte greu să le depistezi colonia.
Dificultate de combatere: Greu
Cea mai eficace metodă de combatere: Spray/Momeală insecticida

În cazul în care te confrunți doar cu furnici negre, acestea vor fi mult mai ușor de exterminat. În mod obișnuit acestea părăsesc colonia doar pentru a căuta mâncare. E foarte simplu să le urmărești la întoarcere spre colonie și să rezolvi problema direct de acolo. Apoi poți rezolva toate micile crăpături prin care au intrat inițial în casa ta.
În cazul în care te confrunți cu furnicile Dulgher, acestea preferă să cuibarească în zone cu lemn umed, pe care apoi îl macină și mai rău.
În cazul în care locurile din casa ta prezintă expuneri la umezeală, este și foarte probabil ca aceste specii de furnici să-și facă apariția. Va fi nevoie de o strategie mai complexă de exterminare apoi.
Pot furnicile să te rănească sau să transmită boli?
În timp ce furnicile nu transmit boli la fel de ușor ca țânțarii, acestea pot însă să transmită bacterii și alte tipuri de spori care pot fi în unele cazuri patogeni.
În general proprietarii caselor nu se gândesc prea mult la posibilitatea transmiterii de boli de către furnici. Dar, ar trebui să ne reamintim cu toții că în drumul furnicilor spre a găsi mâncare acestea străbat interiorul structurii unei clădiri (porțiuni care nu sunt foarte igienice și uneori poate într-o stare de umezeală constantă).
De exemplu, unele furnici preferă să infesteze baia sau bucătăria din casa voastră. Gândiți-vă la posibilitatea în care furnicile au preluat microorganisme din gunoi iar apoi le-au transferat pe tacâmuri sau pe blatul unde preparați mâncarea. Este important sa fiți conștienți de acest aspect și să luați această problemă în serios.
Mușcătura furnicii
Deși nu transmit boli în mod deosebit, mușcătura sau acul furnicii pot cauza reacții alergice sau hipersensibilitate la veninul de furnică. În unele cazuri înțepăturile sau mușcăturile pot cauza dureri intense, mâncărimi, sau în cel mai rău caz, șoc anafilactic.
Furnicile însă, în majoritatea cazurilor, sunt inofensive și nici nu poartă boli ca alte insecte, dar un lucru e clar, sunt creaturi foarte perseverente. Orice tip de furnică ai găsi în casă, prezența ei nu o face decât foarte enervantă si dizgrațioasă.
În orice caz, următoarele soluții anti-furnici te vor ajuta să scapi de ele pentru totdeauna.
Care sunt cele mai bune soluții naturale anti-furnici?
Odată ce ai identificat specia furnicilor, următoarea etapă este să le extermini. Ai de ales între metode delicate sau mai agresive. O combinație între ambele te va ajuta să ai rezultatele cele mai bune pentru a combate o invazie de furnici in casa.
1.Pământ de diatomee: împrăștie-l în colțurile camerelor, cabinetelor sau prin crevasele unde observi infestația. Granulele vor usca furnicile și va crea un strat protector. Pământul de diatomee este grozav și pentru alte tipuri de insecte.
2.Mix de apă cu sapun lichid: Pulverizeză furnicile cu un amestec de săpun lichid cu apă. Acesta le va omorî doar pe cele pe care le vezi, dar nu le va face să nu se mai întoarcă.
3.Oțet: Oțetul va omorî furnicile pe loc și le va ține la distanță de zonele unde a fost aplicat. În același timp, oțetul ajută să mascheze căile prin care acestea au intrat înițial în casă.
4.Acid boric: Amestecă pudra cu miere, zahăr sau unt de arahide și las-o în zona în care furnicile sunt prezente. Este important să-ți dai seama ce anume le atrage pe furnici la tine în casă și să le furnizezi exact acel lucru. Acestea își vor transporta apoi mâncarea otrăvită către colonie. În prima zi după aplicare ar trebui să vezi schimbări notabile.
Care este cel mai bun insecticid pentru furnici în casă?
Una din cea mai eficientă otravă pentru furnici este gelul cu momeală cu un atractant special. Genul acesta de momeală este un insecticid combinat cu mâncare și lichid care le atrage pe furnici. Acestea vor transporta bucățele mici de gel către colonie de unde restul furnicilor și regina se vor hrăni.
Combaterea furnicilor va avea loc în primele zile de la aplicare, urmând apoi să dispară și colonia într-o săptămână sau două.
Cum scapi de furnicile din grădină?
De cele mai multe ori, prezența furnicilor în grădină coincide cu prezența afidelor. Relația dintre aceste două insecte este una strânsă deoarece fiecare își obține beneficii cruciale pentru supraviețuire. Furnicile consumând multă energie, vor avea nevoie de zahăr pe care nu-l pot produce, dar îl pot găsi foarte ușor la afide. Afidele având nevoie de protecție (împotriva buburuzelor) și de transport către noi locuri de colonizare se vor baza pe furnici să facă asta.
În orice caz, prezența furnicilor în grădină are mult mai multe avantaje decât dezavantaje, dar acestea trebuiesc tratate special în cazul în care vreți să le deturnați rutele.
Atenție! Evită să torni apă fierbinte pe mușuroi!
(acesta este sfatul unor articole asemănătoare de pe internet pe același subiect, scrise de autori care, este evident că nu au cercetat această problemă)
Apa clocotită va distruge bacteriile benefice din sol, dar și alte insecte ajutătoare.
Așa că, dacă ții la grădina ta, putem să trecem la metodele care chiar ar putea să te ajute în această situație.
1.Buburuzele: Acestea te vor ajuta să scapi de relația dintre afide și furnici deoarece buburuzelor le plac foarte multe afidele și se vor hrăni cu ele. În momentul în care furnicile nu vor mai avea de unde să-și procure zaharurile, vor căuta în altă parte.
Cum atrageți buburuzele la voi în gradină? Foarte simplu! Nu trebuie decât să plantați anumite soiuri de plante care produc un polen preferat de ele: gălbenele, arpagic, cosmos, păpădii, fenicul, coriandru, coada șoricelului.
2.Pământ de diatomee: Din nou va trebui să recurgem la acest produs uimitor pentru că nu există nimic mai eficient pentru a trata infestațiile de insecte. Nu trebuie decât să presărați produsul pe plantele pe care doriți să le protejați. Produsul nu este foarte scump și nu este toxic pentru copii, păsări sau animale.
Produsul este compus din schelet fosilizat pisat și alge care acționează ca micro-bucăți de sticlă care le taie corpul insectelor, după care le usucă fluidele din corp. Dupa cum v-am zis, pământul nu este toxic pentru om, dar ar fi recomandat să purtați o mască când îl aplicați pentru a nu inhala praful.
Atenție! Acest produs este dăunator insectelor, așa că, va trebui să aveți grijă ce insecte vreți să păstrați în grădină și cele pe care vreți să le omorâți (în cazul în care vreți să aveți grijă de buburuze).
3.Banda adezivă pentru copaci: Înfășoară această bandă în jurul trunchiului pentru a opri furnicile din a mai urca. Furnicile care nu mai ajung sus, nu mai întrețin afidele, iar ciclul se rupe, unde recolta ta nu va mai avea de suferit.
Dacă te confrunți cu furnici în casă, încearcă să nu-ți faci griji pentru că este ceva normal. În timpul sezonului în care acestea exploreaza pentru hrana este important să știi cum să gestionezi apariția lor in locuița ta.
Sperăm ca acest articol ți-a fost de ajutor, iar dacă știi pe cineva că se confruntă cu această problemă, nu ezita să il trimiți.