Gestionarea gazonului sau grădinii implică o cunoaștere de bază a mai multor practici diferite, cum ar fi irigarea adecvată, fertilizarea și cosirea. Cu toate acestea, o cunoaștere a gestionării dăunătorilor și insectelor poate fi la fel de importantă. Insectele și bolile pot fi destul de supărătoare, iar o insectă dăunătoare care provoacă daune semnificative este Statelor Unite este coropișnița.

Descriere

La fel ca toate insectele, au trei perechi de picioare, trei părți ale corpului segmentate și un set de antene. Picioarele anterioare sunt modificate pentru a săpa prin sol și seamănă cu picioarele din față ale coropișniței. Acestea pot fi de culoare neagră sau cafenie. Patru puncte ușor colorate, situate deasupra capului, sunt o altă caracteristică distinctivă a unora dintre coropișnițe. Ele ajung să se maturizeze de la 2-3cm lungime.

Ciclu de viață
Programele de succes de gestionare a coropișnițelor includ o cunoaștere aprofundată a ciclului de viață al insectei.

Din fericire, acește insecte au o singură generație pe an.

Coropișnițele au trei etape de viață în dezvoltarea lor, stadiul oului, stadiul larval (cunoscut și sub numele de nimfă) și stadiul adult. Coropișnițele pot ierni ca nimfe sau ca adulți, din octombrie până în martie. Deși sunt de obicei inactive în timpul iernii, în cazul în care iarna este blândă și călduroasă acest lucru le poate determina să devină mai active. Dezvoltarea micilor tuneluri sau clădirea movilelor pot fi observate în timpul acestor perioade calde.

Pe măsură ce temperaturile se încălzesc de la sfârșitul lunii martie până în aprilie, adulții devin mai activi pe măsură ce încep să zboare și încep procesul de împerechere. Bărbații adulți vor caută o zonă bună pentru ca femele să depună ouă, iar aceștia se pot întoarce în același loc an de an. Acesta este motivul pentru care coropișnițele se găsesc deseori în aceleași zone ale gazonului în fiecare an.

Odată ce își găsește o locație adecvată, masculul va săpa un mic tunel sau cameră cu o deschidere la suprafața solului. O mică movilă de sol cu ​​o deschidere vizibilă poate apărea în peluză în acest timp. Această cameră de împerechere are o formă de pâlnie și acționează ca un megafon pentru bărbat, pe măsură ce apelează la femele.

Deși sunt asemănătoare în aparență cu movilele de viermi, camerele de chemare a coropișnițelor diferă prin faptul că movilele de viermi apar ca și cum ar fi construite cu granule mici, rotunde, asemănătoare unei pelete, în timp ce movilele de coropișnițe parcă solul a fost împins de jos în sus având o sferă/gaură sub.

Pentru a atrage o femelă, masculul produce un zumzăit încet pentru aproximativ o oră după apusul soarelui. Aceste apeluri pot fi auzite în timpul nopților calde de la sfârșitul lunii martie și aprilie.

Odată ce o femeie a fost atrasă, împerecherea are loc în cameră. La scurt timp după împerechere, ea sapă câțiva centimetri în sol și depune un grup de aproximativ 35 de ouă. Femelele vor construi de obicei 3 până la 5 camere și depun 100 până la 150 de ouă. Masculii mor după împerechere, în timp ce femelele mor la scurt timp după depunerea ouălor.

Ouăle eclozează de obicei la aproximativ 20 de zile de la depunere. Eclozarea ouălor este dependentă de temperatura solului, temperaturile calde timpurii provocând eclozarea mai rapidă a ouălor, iar temperaturile mai reci ale primăverii întârzie eclozarea ouălor cu până la o lună.

După eclozionarea oului, coropișnița nimfă are o lungime de aproximativ 0.20-0.3cm. Pe măsură ce nimfa crește, își varsă stratul exterior (numit năpârlire), oarecum ca un șarpe care își varsă pielea. Nimfele mai tinere nu au aripi, dar cresc pe măsură ce se maturizează încet. Ei trec prin șase până la opt straturi în timpul etapei de creștere.

Stadiul de creștere apare de obicei de la mijlocul lunii mai până în iulie în România. Din nou, aceasta este dependentă de temperatură și momentul acestei etape poate fi modificat odată cu schimbarea temperaturilor primăverii. Deși coropișnițele se hrănesc în acest timp, se produc puține daune. Motivele pentru acest lucru se datorează faptului că sunt încă mici, iar iarba din sezonul cald crește rapid și maschează orice daune.

Pe măsură ce coropișnițele ajung la maturitate de la sfârșitul lunii august până în octombrie, acum produc pagube semnificative asupra peluzelor, datorită obiceiurilor lor de tunelare și hrănire. Temperatura și umiditatea solului influențează activitatea lor, cu mai multe daune observate pe timp cald și umed.

Până în octombrie, coropișnițele ajung la stadiul lor matur. Activitatea poate fi destul de sporadică în acest moment din cauza fluctuației temperaturilor toamnei. Odată ce temperaturile de iarnă s-au instalat, acestea se deplasează mai adânc în sol pentru a ierni.

Combaterea coropișnițelor

Gestionarea cu succes a coropișnițelor necesită atât răbdare, cât și monitorizarea regulată a activității lor. Din păcate, gestionarea nu este la fel de simplă ca aplicarea unui insecticid. Gestionarea cu succes depinde de măsurile de control și practicile folosite. Mențineți nutrienții corespunzători ai solului testând solul și aplicând îngrășămintele recomandate. Tundeți gazonul la înălțimea corectă pentru specia de iarbă pe care o dețineți și irigați corespunzător pentru sezon, temperatură și tip de sol.

Intensitatea unui program de gestionare a coropișnițelor este determinată de scopul avut pentru acel gazon. Un teren sportiv foarte bine întreținut, cum ar fi un teren de golf care necesită o suprafață netedă, verde și fără imperfecțiuni, cu toleranță zero pentru activitatea coropișnițelor, va necesita o gestionare intensă. Fermele de gazon și zonele folosite pentru sport, cum ar fi fotbalul, baseballul sau terenurile de fotbal, pot tolera ceva mai multă activitate a acestor insecte, în timp ce gazoanele comerciale și casnice pot tolera cea mai mare activitate de coropișnițe. Prin urmare, nivelul de gestionare ales ar trebui să fie adaptat la situația specifică și la toleranța acceptată la deteriorarea gazonului.

Monitorizare și gestionare

Înainte de a începe orice program de control, trebuie mai întâi să se determine dacă există o infestare cu coropișnițe. Pentru a stabili când să aplicați tratamentul, folosiți mai întâi o apă cu săpun în zonele în care se află aceștia. Se amestecă 1 până la 2 uncii (o lingură) de săpun lichid de vase cu 4 litrii de apă și apoi se toarnă acest amestec pe o suprafață de 2 metri pătrați. Dacă sunt prezenți aceștia vor ajunge la suprafața solului destul de repede. Acest lucru va ajuta la identificarea speciilor de coropișniță și la ce stadiu de viață sunt prezente.

Dacă sunt prezenți, atunci cartografiați zona de gazon unde se află această infestare și notează mărimea populației de insecte. Insectele vor infesta, în general, aceleași zone de gazon, an de an. Prin „cartografierea” zonelor infestate, se poate efectua o gestionare mai precisă a dăunătorilor, deoarece sunt tratate doar acele zone de gazon infestate, rezultând o reducere a cantității de insecticide aplicate.

Începeți să monitorizați zona cartografiată la sfârșitul iernii prin semne de creștere slabă a gazonului și sol slăbit. Pe măsură ce temperaturile încep să se încălzească primăvara, continuați să urmăriți tunelurile și construirea movilelor. Aplicarea soluțiilor chimice pentru adulți nu este recomandat în timpul primăverii, cu excepția cazului în care activitatea insectelor este excesivă și duce la pierderea gazonului, deoarece odată ce depunerea ouălor este completă, toți adulții mor și nu ar trebui să apară alte daune.

Cel mai bun moment pentru tratarea gazonului cu insecticide pentru coropișnițe este în lunile iunie și iulie, deoarece daunele gazonului sunt minore, iar aceștia sunt încă mici.

Tratament chimic

Caracteristici insecticid Novadim pentru coropisnite:

Insecticid Novadim Progress este in insecto-acaricid cu actiune sistemica, de contact si de ingestie. Substanta activa este absorbita rapid de catre planta si translocata in interiorul acesteia. Actiunea consta in intreruperea impulsurilor nervoase catre sistemul nervos al insectei, actionând ca o otrava.

MOD DE UTILIZARE NOVADIM:

Insecticid Novadim Progress – prezinta efect asupra insectelor atat la preluarea sa prin contact, cat si prin ingestie. Produsul combate daunatorii in toate fazele de dezvoltare: larva, nimfa si adult, fiind o soluție excelentă pentru a fi aplicată din timp. Novadim Progress asigura o protectie eficace impotriva insectelor cu aparat bucal de rupt si masticat, cat si a celor care inteapa si sug seva. Actiunea sa consta in blocarea aceticolinesterazei la nivelul sistemului nervos.

Daca acest articol v-a fost de ajutor nu ezitați să-l oferiți celor care se confruntă cu coropișnițe.