Ce mănâncă porumbelul?
Porumbeii sunt uneori descriși ca adevărați omnivori (însemnând că vor mânca atât plante, cât și carne; într-adevăr aproape orice pot găsi). Dar, în practică, aproape întreaga lor dietă constă din materie vegetală, inclusiv cereale, ierburi, legume cu frunze verzi, ierburi, buruieni, fructe și fructe de pădure. Ei completează acest lucru cu o masă ocazională de insecte, melci și râme.

Compoziția dietei depinde într-adevăr de locație. Porumbeii aflați în apropierea tropicelor tind să mănânce mai multe fructe decât semințe și, prin urmare, petrec mult timp căutând hrană în copaci. Multe specii temperate, pe de altă parte, își obțin cea mai mare parte a nutrienților din semințe. Dieta porumbelului obișnuit de doliu constă numai în aproximativ 99 la sută din semințe, inclusiv cereale și alune cultivate. Se estimează că ei consumă aproximativ 12% până la 20% din greutatea lor corporală în fiecare zi. Este echivalentul a aproximativ 71 de calorii în medie.

Anatomia porumbeilor este foarte bine adaptată pentru a profita de alimentele din jurul lor. Consumatori grei de semințe și cereale, au tendința de a se baza în mare măsură pe gâncile lor (un organ special situat în apropierea sistemului digestiv) pentru a măcina alimentele dure. Intestinele lor sunt mai lungi să se descompună și să absoarbă carbohidrații complecși. De asemenea, este mult mai probabil să caute hrană pe sol. Pe de altă parte, cei care mănâncă grele de fructe au în general intestine mai scurte și o gură mai subțire; au, de asemenea, o capacitate mai mare de a se agăța de ramuri și de a atârna cu capul în jos, astfel încât sunt mai capabili să obțină fructe din copaci.

Înainte de a ajunge la vârsta adultă, puii de porumbei sunt cunoscuți pentru că se hrănesc cu o substanță numită lapte de porumbei. Acesta nu este lapte adevărat, ci în schimb o substanță regurgitată semisolidă extrem de bogată în proteine ​​și grăsimi pentru a ajuta puii să crească la dimensiunea maximă. Puii de porumbei consumă acest „lapte” în primele zile de viață înainte de a fi înțărcați treptat pentru a accepta semințe și alte alimente. Poate dura câteva săptămâni până când puii de porumbei sunt pe deplin capabili să digere hrana adultă.

Se crede că porumbeii joacă un rol ecologic important în sălbăticie prin dispersarea semințelor nemâncate în mediul lor.

Este pâinea bună ​​pentru porumbei?

Porumbeii pot mânca pâine, dar asta nu înseamnă neapărat că ar trebui. Deși ar putea fi foarte tentant și chiar încântător să hrănești porumbeii cu pâine în timp ce stai pe o bancă de parc, unii experți se sfătuiesc împotriva acestei practici, deoarece uneori poate crea mai multe probleme decât rezolvă. Există câteva motive pentru aceasta. Primul motiv este că multe tipuri de pâine făcute de om nu conțin neapărat toată valoarea nutritivă de care porumbeii au nevoie. Al doilea motiv este că ar putea atrage și alte animale și dăunători în afară de porumbei. În al treilea rând, poate provoca cu ușurință supraaglomerare, deoarece stoluri întregi de păsări se adună și concurează pentru masa gratuită. În cele din urmă, pâinea îi poate face pe porumbei mai dependenți de bunăvoința umană, ceea ce le stinge capacitatea naturală de a căuta hrană (chiar dacă doar caută hrana umană rămasă).

Dacă sunteți intenționat să ajutați porumbeii, atunci este o idee mai bună să instalați o cutie mică de hrănire în curtea dvs., unde doar câteva păsări se pot bucura de masa ocazională în timpul liber.

Ce mănâncă porumbeii în oraș?

Porumbeii urbani din oraș tind să curețe semințele mici, fructele, legumele, insectele, păianjenii, viermii și chiar resturile de hrană umană. Multe dintre ele sunt adaptate special pentru mediile urbane și diferă ușor de omologii lor sălbatici. Dacă păstrați un porumbel domesticit ca animal de companie, atunci s-ar putea să doriți să-i oferiți o dietă pe bază de pelete combinată cu câteva fructe și legume pentru a-i satisface nevoile nutriționale. Produsele etichetate ca amestecuri de semințe nu sunt neapărat același lucru pe care l-ar mânca o pasăre în sălbăticie. Ele pot avea deficite în unele substanțe nutritive importante.