Bolile transmise prin căpușe sunt în creștere la nivel global, ceea ce face mai important ca niciodată să te educi cu privire la ceea ce atrage căpușele de oameni, cum să eviți contactul și cum să detectezi simptomele bolilor transmise prin căpușe.

  • Ce sunt căpușele
  • Ce le atrage pe căpușe
  • Pot căpușele să rănească sau să transmită boli
  • Care sunt metodele naturale pentru a te apăra de căpușe
  • Care sunt solutiile chimice anti căpușe

Ce sunt căpușele?

Căpușele – parte din ordinul familiei Arachnid, pe care le împărtășesc cu păianjeni și acarieni – sunt paraziți externi care trăiesc cu sângele gazdelor lor. Există patru etape ale ciclului de viață al unei căpușe, iar căpușele au nevoie de o masă de sânge la fiecare. Dacă nu găsesc o gazdă la fiecare nouă etapă, ei mor.

Ce le atrage pe căpușe?

Căpușele au nevoie de oameni (și alte animale) pentru a supraviețui. Când vine vorba de ceea ce atrage de fapt căpușele de oameni, o combinație de imperative biologice și indicii chimice ajută căpușele să caute, să găsească și să se hrănească cu gazdele lor umane.

În timp ce oamenii sunt niște gazde grozave pentru căpușe, aceștia nu reprezintă singura pradă. Căpușele se pot hrăni cu mamifere, păsări, reptile și chiar amfibieni.

Cum își găsesc căpușele gazdele

Căpușele trăiesc cu sângele gazdelor lor, iar oamenii sunt o gazdă comună și convenabilă. Cunoștințele actuale cu privire la căpușe confirmă acest lucru: cele mai bune sfaturi de prevenire a căpușelor îi avertizează pe oameni să evite habitatele căpușelor, să poarte îmbrăcăminte de protecție și repelent anti-capuse și să se verifice întotdeauna de căpușele după o posibilă expunere.

Dar, cum anume găsesc oameni cu care să se hrănească? Mai jos este o scurtă expunere a comportamentului căpușelor.

Detectarea gazdelor

Căpușele nu se pricep foarte bine la a vedea forme, ceea ce înseamnă că, de obicei, nu-și pot da seama doar prin vedere că un om se plimbă. În schimb, căpușele folosesc senzori speciali pentru a detecta dioxidul de carbon pe care îl respiră oamenii, precum și alte mirosuri umane. Căpușele pot, de asemenea, să urmărească schimbările din mediu și unele chiar pot vedea umbre.

Căutarea

În sezonul de hrănire – în general în lunile de vară (deși căpușele pot lovi oriunde și oricând) – căpușele vor aștepta pe arbuști sau fire de iarbă apoi vor efectua o actiune în care se agață de plantă cu spatele celor două perechi de picioare și vor extinde perechea din față a picioarelor în aer. Când un animal (sau un om) trece prin zona, căpușele își vor folosi picioarele din față pentru a urca sau atașa rapid.

Care sunt cele mai frecvente locuri de hrănire pentru căpușe?

Căpușele preferă să se hrănească în zone bine ascunse ale corpului, în care pielea este suficient de subțire pentru a putea fi ușor perforată. Acesta este motivul pentru care zona din jurul urechilor este un loc atât de obișnuit pentru căpușe să se hrănească atât cu oameni, cât și cu animale de companie. Deoarece căpușele depind de sânge pentru a supraviețui, vor face tot ce pot pentru a evita detectarea, ascunzându-se în locuri unde vor fi greu de văzut, ca de exemplu, în părul tău.

Pot căpușele să rănească sau să transmită boli

Căpușele răspândesc boala trecând de-a lungul bacteriilor, virușilor și paraziților (organisme care se hrănesc cu gazdele lor). Majoritatea acestor boli vă oferă simptomele tipice flulike, cum ar fi frisoane, febră, dureri de cap și dureri musculare.

Boala Lyme: Este o infecție cauzată de bacteriile Borrelia burgdorferi. Această bacterie în formă de spirală este răspândită cel mai frecvent printr-o mușcătură de căpușă. Boala își ia numele de la orașul Lyme, Connecticut. Aici boala a fost identificată pentru prima dată în Statele Unite în 1975.

Deși boala Lyme este o problemă pe tot parcursul anului, din aprilie până în octombrie este considerat sezonul căpușelor. Cazurile de boală Lyme au fost raportate în aproape toate statele din SUA și în zone întinse din Europa și Asia.

Care sunt simptomele bolii Lyme?

Lista posibilelor simptome este lungă, iar simptomele pot afecta fiecare parte a corpului. Următoarele sunt cele mai frecvente simptome ale bolii Lyme. Dar simptomele sunt ușor diferite pentru fiecare persoană.

boli capuse

Simptomul principal este o erupție roșie care:

  • Poate apărea la câteva zile după infecție sau deloc
  • Poate dura până la câteva săptămâni
  • Poate fi foarte mic sau să crească foarte mare (până la 12 inci) și poate semăna cu un „ochi de taur”
  • Poate imita astfel de probleme ale pielii precum urticaria, eczema, arsurile solare, iedera otravitoare si muscatura de purici
  • Poate mânca sau se poate simți fierbinte sau poate să nu se simtă deloc
  • Poate dispărea și reveni câteva săptămâni mai târziu

La câteva zile sau săptămâni după o mușcătură de la o căpușă infectată, este posibil să aveți simptome asemănătoare gripei, cum ar fi următoarele:

  • Durere de cap
  • Gat intepenit
  • Dureri și dureri ale mușchilor și articulațiilor
  • Febra slabă și frisoane
  • Oboseală
  • Apetit slab
  • Glande umflate

În săptămâni până la luni după mușcătură, pot apărea următoarele simptome:

  • Simptome neurologice, inclusiv inflamația sistemului nervos (meningită) și slăbiciune și paralizie a mușchilor faciali (paralizie Bell)
  • Probleme cardiace, inclusiv inflamația inimii (miopericardită) și probleme cu ritmul cardiac
  • Probleme oculare, inclusiv inflamație (de exemplu, ochi roșii)

Luni până la câțiva ani după o mușcătură, următoarele simptome pot include:

  • Inflamația articulațiilor (artrită)
  • Simptome neurologice, inclusiv amorțeală la nivelul extremităților, furnicături și durere și dificultăți de vorbire, memorie și concentrare

Unele persoane pot dezvolta sindromul bolii post-Lyme (PLDS). O afecțiune cunoscută și sub numele de boală cronică Lyme include PLDS, dar și alte sindroame. De obicei, acestea se caracterizează prin dureri musculoscheletale și periferice persistente, oboseală și tulburări de memorie.

Care sunt metodele naturale pentru a te apăra de căpușe – remedii naturale

Căpușele nu infestează de obicei interiorul caselor, dar dacă reușesc să se prindă de tine sau de animalele de companie, să călătorească și se pot ascunde în interior. Căpușele se pot ascunde aproape oriunde odată ajunse înăuntru, așa că, dacă găsești una în casa ta, este momentul potrivit pentru a scoate aspiratorul. Cel mai simplu mod de a scăpa de căpușe este aspirarea așternuturilor, a crăpăturilor din podea și a mobilierului. Asigurați-vă că eliminați imediat punga de aspirator după aspirare.

Căpușele care se găsesc pe lenjeria de pat sau îmbrăcăminte pot fi ucise în uscător sau prin călcare la temperatura mare. Nu le introduceți întâi în spălare, deoarece temperaturile de spălare pot avea efecte variate. O creștere de căldură conform instrucțiunilor producătorului hainelor ar trebui să le deshidrateze și să le omoare rapid.

Când totul este curat și ordonat, remediile naturale pentru căpușe, cum ar fi un amestec de ulei esențial, pot ajuta la ținerea căpușelor la distanță. Exemplele pot include amestecuri de lămâie, mentă și ulei de usturoi. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că uleiurile esențiale sunt evaluate doar de Agenția pentru Protecția Mediului pentru siguranța lor – nu pentru eficacitatea lor.

Care sunt solutiile chimice anti căpușe

Pentru exterior

Permetrina este un pesticid sigur, ieftin, cu miros neutru, care este considerat cel mai bun produs pentru utilizare în exterior împotriva căpușelor. Produsul gata de utilizare poate ucide și controla o varietate de dăunători din casă. Un pulverizator obisnuit este cel mai folositor pentru a distribui pesticidul. Pulverizați toate habitatele de căpușe cu Permethrin, inclusiv arbuști până la jumătate de metru deasupra solului. Pulverizați zona din jurul perimetrului casei, lucrând spre marginea proprietății. Căpușele au capacitatea de a simți pesticidele și se vor retrage, așa că începând de la stradă și lucrând spre casă va scădea numărul de căpușe care încearcă să se îndrepte spre casa ta. Permetrina este disponibilă online aici.

Pentru interior

Pentru tratarea problemelor de căpușe din interior, utilizați un produs precum Bayer K-Othrine. Acest produs este sigur pentru câinele, pisica și cei care îl manipulează.

În cazul în care vrei sa vezi cum arată o mușcătură de căpușă intră pe articolul următor.

Sezon căpușe – când sunt acestea cele mai active

Căpușele adulte, care au aproximativ dimensiunea semințelor de susan, sunt cele mai active din martie până la mijlocul lunii mai și de la mijlocul lunii august până în noiembrie. Atât nimfele, cât și adulții pot transmite boala Lyme. Căpușele pot fi active oricând temperatura este peste îngheț.

Boli căpușe – cu ce te poți confrunta

Boala Lyme.
Anaplasmoza.
Babezioza.
Ehrlichioza.

Scoaterea căpușelor – cea mai sigură și eficientă metodă

  1. Curățați zona din jurul mușcăturii căpușei cu alcool.
  2. Aduceți-vă penseta cât mai aproape de piele, astfel încât să puteți apuca cât mai aproape de capul căpușei. Este vital să scoateți capul din piele.
  3. Trageți încet și ferm.
  4. Curățați din nou zona mușcăturii și mâinile, cu alcool sau apă și săpun.

Antibiotic căpușă – când trebuie administrat

În general, nu se recomandă administrarea de antibiotice după mușcăturile de căpușe pentru a preveni bolile transmise. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, o singură doză de doxiciclină după mușcătura de căpușă vă poate reduce riscul de boală Lyme. Luați în considerare cele discutate cu medicul de familie dacă locuiți într-o zonă în care boala Lyme este frecventă.

Doxiciclină căpușe – la ce ajută ?

Doxiciclina nu ucide căpușele, ci tratează bolile cauzate de mușcăturile de căpușe. Doxiciclina este un antibiotic care ucide o mare varietate de bacterii și paraziți, dar nu ucide căpușele direct.