Căpușele sunt insecte parazite care caută gazde cu sânge cald, ca tine sau animale de companie. O căpușă se va atașa de piele folosindu-și gura și va rămâne acolo până când este îndepărtată, ceea ce poate fi destul de dificil.

Mușcăturile de căpușe sunt adesea inofensive, dar aceste creaturi pot avea și boli (cum ar fi boala Lyme) și un risc de infecție. De aceea, este important să eliminați căpușele cât mai curând posibil.

În procesul de îndepărtare a unei căpușe, puteți constata faptul că gura căpușei poate rămâne blocată sub sau deasupra pielii. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să aveți un plan pentru a elimina restul căpușei în siguranță. Acum haideți să acoperim modalitățile pentru a face acest lucru.

capusa sub piele

Cum să eliminați un cap de căpușă care s-a rupt sub piele

Înainte de a începe, curățați mușcătura de căpușă cu alcool pentru a îndepărta bacteriile din zonă.

Pensetă

Puteți începe prin a folosi o pensetă pentru a îndepărta capul căpușei.

Asigurați-vă că vârful pensetei este sterilă, curățând-o cu săpun și apă fierbinte înainte de a o utiliza.
Introduceți marginea înclinată a pensetelor și apucați ferm capul căpușei. Dacă nu ești capabil să o înțelegi ferm sau dacă se află într-un loc în care nu poți ajunge, găsește pe cineva care să te ajute.
Trageți capul căpușei în sus și afară din piele. Un remorcher ferm și drept este cea mai bună mișcare de utilizat.

Ac

Dacă o pensetă nu funcționează sau dacă nu aveți una disponibilă, puteți folosi un ac sterilizat.

Folosiți ușor capătul ascuțit al acului pentru a crea o deschidere mai largă pentru capul căpușei. Nu vă rupeți stratul de piele, ci doar încercați să faceți gaura în care este încorporată capul căpușei un pic mai mare.
Încercați din nou cu penseta pentru a îndepărta capul căpușei sau folosiți acul pentru a scoate capul căpușei dacă puteți.

Cum să vă dați seama dacă ați scos capul?

De cele mai multe ori șansele să scoateți căpușa cu totul sunt foarte mari. Dacă totuși i-ați scos doar stomacul, privește căpușa pentru a vedea dacă își mișcă picioarele. Dacă încă le mișcă, capul căpușei este încă atașat și nu ați scos totul.

Este posibil să observați că ați decapitat căpușa în procesul de eliminare. Capul căpușei poate fi încă vizibil parțial în afara pielii. Dacă acesta este cazul, va fi mai ușor de spus după ce ați finalizat extragerea.

Veți știi că ați scos capul căpușei dacă puteți vedea capul căpușei pe vârful acului sau pe marginea pensetei.

Factorii de risc ai lăsării capului de căpușă sub piele

Lăsând capul unei căpușe în pielea ta (sau a prietenului tău cu blană) nu crește riscul de boală transmisă de căpușe.

Cu toate acestea, capul unei căpușe lăsat în piele poate crește riscul de infecție. Părțile capului și gurii căpușei sunt acoperite cu germeni pe care nu doriți să îi lăsați în interiorul pielii.

Când pielea ta se vindecă peste mușcătura căpușei, aceasta poate crea, de asemenea, o umflătură tare peste zona în care se afla capul căpușei.

Capul căpușei poate cădea singur sau poate nu. Cel mai bine este să nu o lăsați la voia întâmplării.

Dacă vedeți capul unei căpușe sub pielea dvs., pielea copilului sau pielea animalului dvs. de companie, acesta vă poate oferi o senzație de frică sau anxietate. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că este timpul să intrăm în panică. Cel mai probabil veți putea elimina capul căpușei cu puțină răbdare.

Dacă nu puteți elimina complet capul unei căpușe, ar trebui să consultați un medic. Capul unei căpușe lăsat sub piele nu vă crește riscul de apariție a bolii Lyme sau a altor boli transmise de căpușe, dar vă crește riscul apariției unor infecții bacteriene.

în cazul în care vreți să aflați mai multe detalii despre căpușele la om, la câine sau pisică apăsați pe link-ul aferent.