Spațiile în aer liber vin cu multe avantaje – dar și dăunători. Căpușele, în special, pot transmite boli potențial periculoase, cum ar fi boala Lyme. Din fericire, majoritatea acestor infecții sunt pe deplin tratabile, atâta timp cât sunt surprinse devreme. Iată ghidul dvs. pentru eliminarea căpușelor și tratarea mușcăturilor de căpușe la copii.

Verificarea mușcăturilor de căpușe
De fiecare dată când micuțul dvs. a fost afară în zone ierboase sau împădurite în lunile mai calde, asigurați-vă că dupa îl inspectați de căpușe și alte mușcături de insecte. Efectuați o scanare a corpului, examinând cu atenție următoarele:
- în și în jurul părului
- în și în jurul urechilor
- în interiorul buricului
- între picioare
- pe spatele genunchilor
Verificați-i și hainele de căpușe și aruncați-le în uscător la căldură mare pentru a vă asigura că vreo capusă clandestină nu se strecoară în casa dvs. De asemenea, este o idee bună să vă spălați copiii imediat după ce au fost în iarbă sau în pădure, deoarece s-a demonstrat că acest lucru ajută la prevenirea infecției de o boală transmisă de căpușe.
Eliminarea căpușelor și tratarea mușcăturilor de căpușe la copii
Spre deosebire de mușcăturile de țânțari, o căpușă se îngroapă cu capul în piele. Deci, cum elimini o căpușă de la copii sau adolescenti? Dacă observi o căpușă pe corpul micuțului tău, iată ce să faci:
- În primă fază, utilizați o bila de bumbac caldă și umedă. Înmuiați o bila de bumbac în apă caldă cu săpun și lăsați-o să stea pe pielea copilului dumneavoastră timp de 30 de secunde; când scoateți bila, căpușa ar trebui să iasă odată cu ea.
- Dacă nu funcționează, îndepărtați întreaga căpușă cu o pensetă. Apucați ferm căpușa de cap sau de gură (lângă pielea copilului dumneavoastră) și trageți ferm și constant până când se eliberează. Nu smulgeți sau răsuciți penseta în timp ce îndepărtați o căpușă, există riscul să trageți doar corpul. Dacă totuși se întâmplă asta, nu vă faceți griji, deoarece se vor elimina în timp. Doar asigurați-vă că îi faceți copilului test pentru boala Lyme.
- Evită vaselina sau să freci alcool iar apoi să aprinzi chibrite pe langă. Aceste modalități vechi de a îndepărta o căpușă pot înrăutăți lucrurile provocând o căpușă să adâncească în piele.
- Ștergeți zona mușcăturii. Curățați zona cu apă și săpun cald și aplicați un unguent cu antibiotice pe locul mușcăturii.
- Păstrați căpușa pentru verificări. Sigilați-o într-o pungă sau borcan de plastic, dacă este posibil, astfel încât să o puteți duce la medicul pediatru, care ar trebui să vă poată spune dacă este tipul de căpușă care poartă fie boala Lyme, fie o altă boală transmisibilă.
Ce este boala Lyme?
Căpușele cu picioare negre, inclusiv căpușele de căprioară, care sunt maronii și cam de dimensiunea unui vârf de creion, pot transporta un tip de bacterii care cauzează boala Lyme. Există totuși o veste bună și anume; chiar dacă cineva este mușcat de una dintre aceste căpușe, infecția cu boala Lyme este relativ rară, apărând între 1,2 și 1,4% din cazurile de mușcături de căpușe.
Acestea fiind spuse, dacă copilul tău este mușcat de o căpușă, este important să fii atent la simptomele revelatoare ale bolii Lyme, în special la o erupție circulară în formă de ochi care apare de obicei în decurs de trei până la 30 de zile locul mușcăturii. Deși nu toți cei infectați cu Lyme au erupția cutanată, aceasta apare în 70 până la 80% din cazurile de boală Lyme. Dacă observați că apare o astfel de erupție, duce copilul imediat la medicul pediatru. Boala Lyme poate fi ușor tratată cu antibiotice, dar și mai ușor atunci când se observă primul semn de infecție.
Prevenirea mușcăturilor de căpușe la copii
Îmbracă-ți copilul cu cămăși cu mâneci lungi și pantaloni lungi înainte de a face o plimbare în pădure sau prin iarbă, unde căpușelor le place să stea. Puneți șosetele peste pantaloni.
Pentru copiii cu vârsta peste 2 luni, aplicați un insectifug care conține între 10 și până la 30% DEET pe toată pielea expusă (cu excepția feței ei), care ține de asemenea țânțarii și păianjenii la distanță. Aplicați din nou conform instrucțiunilor. Rețineți că substanța împotriva insectelor trebuie aplicată după protecție solară.
Căpușele adoră locurile umede din apropierea zonelor împădurite sau ierboase – cum ar fi grămezile de frunze – așa că fiți extrem de precaut în ceea ce privește verificarea căpușelor pentru bebeluș sau copil mic dacă ați fost pe jos sau vă jucați cu ei în pădure sau pe câmpurile cu iarbă.