Nu este neobișnuit ca un câine să aibă căpușe. Acești paraziți enervanți sunt foarte pricepuți să se atașeze de blana câinelui dvs., chiar dacă faceți tot posibilul pentru a le evita. Din fericire, există modalități simple de a ajuta la prevenirea și tratarea căpușelor la câini.

capuse la caini si catei

Căpușe la câine, ce sunt?


Căpușele sunt paraziți cu opt picioare care îți mușcă câinele pentru a-i bea sângele. Deși căpușele câinilor sunt foarte mici, se pot umfla până la dimensiunea unui bob de mazăre, odată ce s-au atașat de câinele tău, înfigându-și gura în piele.

Există mai multe tipuri de căpușe care pot afecta câinii în România, inclusiv căpușe de câine, căpușe de oaie și căpușe de arici. De asemenea, pot mușca și oamenii, iar unele căpușe pot transmite chiar boli.

Cum văd căpușele pe câinelui meu?

Căpușele câinilor sunt suficient de mari pentru a fi vizibile, mai ales dacă au mușcat deja – atunci pot arăta ca niște veruci mici, iar la o inspecție mai atentă le puteți vedea și picioarele. De obicei, le veți găsi în jurul capului și gâtului câinelui – pur și simplu separați blana câinelui și treceți degetele de-a lungul pielii lor. Mușcăturile de căpușe la câini pot provoca, de asemenea, iritații și roșeață.

Cum pot elimina căpușele câinilor?

Nu scoateți niciodată o căpușă din pielea câinelui, deoarece puteți ajunge să lăsați partea bucală în urmă, ceea ce ar putea provoca o infecție sau inflamație. În schimb, cereți medicului veterinar să vă ofere un instrument special de îndepărtare a căpușelor și rugați-l să vă arate cum să eliminați căpușele câinilor dacă nu sunteți sigur.

După ce ați eliminat căpușa, verificați dacă partea superioara (capul) și picioarele sale sunt intacte și nu mai rămâne nimic în pielea câinelui. Dacă credeți că nu ați efectuat operațiunea corect, discutați cu medicul veterinar care vă va putea sfătui în continuare.

Unele produse pentru purici ucid de asemenea și căpușele, în timp ce altele oferă o protecție suplimentară împotriva lor, deși vor avea nevoie de o aplicare mai frecventă decât de obicei. Discutați întotdeauna cu medicul veterinar pentru a găsi cel mai bun tratament pentru câinele dvs. Periajul câinelui dvs. poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea acestora în unele cazuri.

Cum previn căpușele câinilor?

S-ar putea să locuiți într-o zonă în care căpușele sunt mai frecvente – întrebați medicul veterinar dacă acesta este cazul. Dacă locuiți într-o zonă cu mai multe căpușe, cel mai bun mod de a ajuta la prevenirea acestora sunt tratamentele pentru capuse.

Tratamentele la fața locului, gulerele și, uneori, chiar și tabletele pot ajuta fie să respingă căpușele câinilor, fie să le omoare dacă se atașează de câinele dvs. Există o mulțime de opțiuni disponibile, așa că întrebați medicul veterinar care este cel mai potrivit. Aceste soluții prevenitoare vor fi disponibile fie de la medicul veterinar, fie, în unele cazuri, la un magazin de animale de companie.

Faceți o rutină din verificarea căpușelor de câine. Când vă îngrijiți câinele, țineți cont de semne de căpușe, astfel încât să le puteți prinde din vreme.