Cele mai frecvente boli ale plantelor de orhidee sunt fungice. Acestea pot fi boli foliare, pete ale frunzelor, putregai fungic și flori. Există, de asemenea, putregai bacterian care poate diminua sănătatea orhideelor. Determinarea bolii plantei tale este esențială pentru tratarea orhideelor. Cele mai frecvente boli ale orhideelor ​​pot fi prevenite sau vindecate, mai ales dacă sunt depistate devreme. La fel ca și în cazul dăunătorilor, este important să monitorizați frecvent sănătatea plantelor și să acționați imediat dacă apar condiții anormale. Citiți mai departe pentru câteva informații despre bolile comune și tratamentul orhideelor.

Boli comune ale orhideelor

​​Orhideele vin în multe dimensiuni, culori și forme de creștere. Majoritatea acestor plante minunate aflate în cultură provin din zone de pădure tropicală unde temperaturile sunt temperate până la tropic. Există și specii care se dezvoltă în condiții aride, dar acestea nu sunt cultivate pe scară largă. Bolile plantelor de orhidee sunt cel mai probabil să apară atunci când excesul de umiditate rămâne pe frunze și flori și când solul are un drenaj slab. Schimbările culturale și chiar transferul de locație pot minimiza boala, la fel ca și procedurile de salubritate bune.

Boli fungice ale orhideelor

​​Putregaiul negru este o boală fungică care se formează atunci când există apă stătătoare pe orhidee. Sporii fungici trebuie să înoate prin apă și, odată gata, vor încolți miceliu și vor începe să fructifice. Pe frunze se formează pete negre închise și se răspândesc rapid prin toate părțile plantei dacă sunt lăsate necontrolate. Evitați să stropiți cu apă printre plante și tăiați toate zonele afectate cu un cuțit steril.

Putregaiurile rădăcinilor, rizomului și pseudobulbilor sunt predominante atunci când solul pentru ghiveci nu este steril și există exces de apă. Această boală este foarte contagioasă și este în primul rând o boală a rădăcinii, dar simptomele pot fi deasupra solului. Tratarea bolilor de orhidee ale rădăcinilor necesită îndepărtarea plantei din mediul său și utilizarea unui cuțit steril pentru a tăia materialul infectat. Apoi utilizați un fungicid pentru a uda rădăcinile și curățați zona de creștere cu o soluție de înălbitor 10%. Dacă au supraviețuit suficiente rădăcini, planta își poate recăpăta sănătatea.

Putregaiul petalelor, sau putregaiul gulerului, sunt cele mai răspândite atunci când vremea este caldă și umiditatea este ridicată. Circulația slabă a aerului și o salubritate bună pot ajuta la prevenirea acestor boli. Putregaiul petalelor provoacă prăbușirea rapidă și putrezirea rădăcinilor, a pseudobulbului și a frunzelor. În cele din urmă, boala va încinge planta și o va distruge. Putregaiul petalelor provine de la ciuperca Botrytis și produce mici pete negre sau maro pe petale. Florile vor transmite ciuperca, așa că îndepărtarea florii este crucială. Fungicidele și igienizarea sunt cheia acestor boli ca tratament al orhideelor.

Petele frunzelor pot apărea de la o varietate de organisme. O salubritate bună, circulația aerului și prevenirea apei pe frunze pot ajuta la prevenirea acestor boli ale orhideelor.

Putregaiul moale și maro bacterian

Putregaiul moale și maro bacterian sunt alte boli frecvente ale plantelor de orhidee. Agentul patogen favorizează condițiile calde și umede și se răspândește prin stropirea cu apă pe frunze. Frunzele dezvoltă zone îmbibate cu apă adesea cu halouri galbene. Rapid, boala se răspândește la rădăcini și pseudobulb. Zonele putrede pot avea un miros neplăcut. În doar două zile, virusul poate putrezi speciile Phalaenopsis care sunt extrem de sensibile. Pentru specia de orhidee Vanda, petele devin translucide, în timp ce pentru Dendrobium, petele devin negre și scufundate. Utilizați instrumente sterile pentru a îndepărta materialul infectat. Fungicidele din cupru poate fi folosit, dar cu excepția speciei Dendrobiumului, iar în timpul înfloririi puteți folosi peroxid de hidrogen. Pur și simplu pulverizați peroxid de hidrogen pe plantă și pe orice plante învecinate, deoarece infecția se poate răspândi rapid.