În cazul în care te confrunți cu șobolani, tu și familia ta sunteți vulnerabili la anumite boli și la puricii pe care aceștia îi poartă. Cu cât populația de șobolani este mai mare, cu atât amenințarea crește.
În plus, dacă te confrunți cu șobolani, există șanse foarte mari să te confrunți și cu șoareci deoarece ambii sunt atrași de aceleași surse de mâncare și mediu înconjurător. Dacă vrei să scapi de șobolani o să fie nevoie să scapi și de șoareci în același timp.

Următorul articol vă va expune toate informațiile necesare pentru combaterea șoarecilor și a șobolanilor.
Acest ghid conține:
- ce îi atrage pe șoareci în vecinătatea sau în casa ta;
- cum identifici prezența șoarecilor sau a șobolanilor;
- ce pericole pot aduce șoarecii (ex. boli, daune etc);
- unde să poziționez capcanele de șobolani și ce să folosești ca momeală;
- care sunt cele mai eficiente capcane de șobolani și șoareci;
- ce otravă poți folosi pentru a scăpa de șobolani și șoareci;
- cum poți preveni apariția rozătoarelor în continuare.
Ce îi atrage pe șoareci în vecinătatea sau în casa ta?
Sunt două tipuri de șobolani reperați frecvent și anume șobolanul de acoperiș și cel norvegian. În timp ce șobolanul de acoperiș preferă literalmente etajele superioare ale unei locuințe, cel norvegian se simte foarte confortabil la sol. Oricum, ambele specii sunt atrase de aceleași condiții și surse de mâncare.
Sursele de mâncare
Șobolanii sunt niște creaturi omnivore oportuniste. Cu alte cuvinte, vor mânca aproape orice. Se vor hrăni cu alimente în stare de putrefacție, animale moarte, resturi de paste, mâncare de animale, fructe, legume, lapte, semințe, pâine, dulciuri și uneori resturi din canalizare.
Șobolanii sunt pur și simplu… bleah…
Dacă lași peste noapte mâncare de animale în bucătărie, șobolanii vor simți asta. Dacă lași vase nespălate în chiuvetă sau nu te asiguri că gunoiul este acoperit, șobolanii vor mirosi asta. Știu, sună extrem de ciudat, dar mirosul șobolanilor este atât de dezvoltat încât pot detecta vaporii explozivi ai unor mine de pământ sau chiar molecule specifice al germenelui de tuberculoză.
Șobolanii au nevoie de apă, dar și-o procură din mâncăruri apoase. Sursele de apă îi atrag, dar cea mai atractivă pentru ei este mâncarea.
Căldura
Șobolanul, ca orice mamifer, are nevoie de căldură și adăpost, iar în timpul iernii va fi atras de căldura care scapă din locuințe. Acesta se va adăposti în micile orificii care permit aerului cald să iasă.
De asemenea, pe timpul verii, aceștia vor dori ca și tine să stea la răcoare, așa că vor urma aceeași metodă de a ajunge în locuința ta.
Dezordinea
Șobolanii adoră dezordinea. Aceștia se simt bine când au un loc unde se pot ascunde în liniște și pot ronțăi obiecte. Vița de vie, iedera, iarba înaltă, arbuști mici, mormane de frunze, lemne sau gunoaie sunt doar câteva din locurile din grădina ta unde se pot ascunde.
Într-o casă, aceștia vor tinde să se ascundă în camere dezordonate, în subsol sau pod, în cămări sau în cabinete și uneori chiar și în pereți.
Cum identifici prezența șoarecilor?
Pentru a determina dacă ai orice fel de rozătoare (șoareci, șobolani, veverițe etc.) în prezența casei tale, trebuie să iei în calcul 4 aspecte majore.
Aspectul fizic
Cel mai simplu, evident, este să te iei după aspectul fizic. Șobolanii norvegieni sau cei de acoperiș sunt rozătoare mari, ajungând la aproape 30 de cm lungime. Șoarecii sunt puțin mai mici, fără să depășească 10-16 cm lungime.
Șobolanii au o coadă solzoasă și fără păr și urechi mici și rotunde. Șoarecii au urechile mari și clăpăuge și o coadă subțire și păroasă.
Șoarecii au mustăți lungi și un bot ascuțit de formă triunghiulară. Șobolanii în schimb, au mustățile mai scurte și un bot rotund și bont.
Dacă nu reușești să-i vezi, atunci va trebui să te iei după urmele pe care le lasă:
Urme de ros
Rozătoarele au o problemă constantă cu dinții din față, îi folosesc pentru a roade din cauză că nu se opresc niciodată din creștere. Dacă nu găsesc o cale să-i tocească, dinții vor deveni mult prea mari pentru gurile lor.
Modalitatea prin care aceștia îi tocesc este prin a roade obiecte din lemn, plastic sau uneori și cabluri. Acest aspect poate produce multe pagube în casa noastră. Uneori își folosesc dinții pentru a mări orificiile de acces.
Când începi să examinezi urmele de ronțăieli, uită-te atent după mărimea lor. Șoarecii lasă urme micuțe, în timp ce șobolanii vor lăsa urme destul de mari.
Semne de frecare
Șobolanii au foarte mult ulei în blana lor. În momentul în care aceștia se obișnuiesc cu o locație nouă, ei vor circula foarte aproape de pereți. Uleiul din blana lor se va depune ușor-ușor cu fiecare trecere și va lăsa urme. Puteți vedea câteva exemple chiar aici.
Și șoarecii lasă urme, dar vor fi evident, mai mici și mai aproape de sol. Urmele lăsate la 2.5 cm de sol vor fi ale șoarecilor, iar de la 5 cm pana la 7.5 cm, acestea vor fi ale șobolanilor.
Excremente
Șobolanii își lasă excrementele pe oriunde se duc. Odată ce le măsori, îți poți da seama dacă te confrunți cu un șobolan sau un șoarece. Excrementele de șoarece măsoară 0.5 cm (5 milimetri), în timp ce excrementele de șobolan măsoară în jur de 2 cm (20 milimetri).
Numărul excrementelor îți va indica dacă te confrunți cu un singur impostor sau cu o infestație propriu-zisă. Oricare ar fi cazul, trebuie să iei măsuri imediate pentru a nu lăsa problema să scape de sub control.
Ce pericole pot aduce șoarecii?
Prezența unui șoarece sau șobolan aduce destul de multe riscuri și prejudicii. Rozătoarele pot împrăștia foarte ușor boli, îți pot afecta foarte mult structura casei și îți pot contamina mâncarea animalului de companie.
Șobolanii/șoarecii și riscurile de sănătate
Este foarte posibil ca aceștia să transmită boli oamenilor. Modalitatea principală de transmitere poate fi prin mușcături, zgârieturi sau prin eliminarea extrementelor prin casa ta. Cele mai comune boli transmisibile omului sunt:
- Coriomeningita limfocitară – este o boală infecțioasă ce se manifestă prin febră și simptome de intoxicație, modalitatea de transmitere fiind prin urina și saliva șobolanilor (se estimează că doar 5% din șobolani au acest virus).
- Ciuma neagră – se manifestă prin inflamarea glandelor limfatice, dureri, oboseală și febră, iar transmiterea se face prin purici care sar de la șobolani la oameni.
- Salmoneloza – simptomele sunt de obicei, asemănătoare cu ale celorlalte boli listate mai sus, iar modalitatea de contractare se face prin consumul de mâncare sau apă contaminate de fecalele șobolanilor.

Deteriorarea structurii caselor
Pe lângă faptul că pot transmite boli, rozătoarele sunt cunoscuți pentru pagubele materiale pe care le produc. Aceștia tind să ronțăie materiale din plastic și lemn, lăsând găuri mari în pereți și podele. De multe ori, vor încerca să se adăpostească sub fundațiile clădirilor, în grămezi de lemne sau vegetație densă.
Un alt prejudiciu pe care îl pot crea, sunt pagubele create de focuri sau penele de curent. În momentul în care șobolanii încep să roadă izolația de plastic care ține cablul electric strâns, aceștia vor fi electrocutați și siguranța va sări, în unele cazuri izbucnind în foc.
Dacă nu vrei să ai parte de aceste necazuri, citește mai departe pentru a afla cum să scapi de șobolani cât mai repede și eficient.
Unde să poziționez capcanele de șobolani?
Identificarea locurilor potrivite pentru setarea capcanelor va deveni o muncă de detectiv propriu zisă. Șoarecii și șobolanii au o vedere extrem de slabă.
Atât de slabă, încât dacă aceștia ar fi oameni ar fi declarați orbi complet. Pentru a compensa cu lipsa de vedere, aceștia își vor folosi mustățile încercând să simtă obiectele din jur, asemănător cu un orb care își folosește bastonul.
În timp ce explorează rute noi, vor circula aproape de pereți, lăsând pe aceștia păr din blană și uleiuri. Odată ce și-au stabilit rutele, le vor respecta cu strictețe.
Acestea sunt locurile pe unde ai vrea să amplasezi capcanele.
Folosește o lanternă pentru a începe să cauți aceste rute. Aceste urme nu vor fi prezente pe fiecare latură a pereților așa că vei avea nevoie să faci puțină muncă de detectiv.
Cum să amplasez capcanele?
Zonele pe care le-ai identificat mai devreme sunt perfecte pentru a amplasa capcanele pentru că șobolanii se vor intâlni cu ele pe drum.
Dar înainte să amplasezi capcanele este important să cunoști un aspect crucial despre șobolani și șoareci…
Ce ar trebui să știu despre simțul olfactiv (mirosul) al șobolanilor?
Șobolanii și șoarecii au un simț foarte dezvoltat al mirosului. Dacă sunteți fumător și încercați să manipulați și să instalați momeala pe capcană, mirosul de țigară îi va goni pe șobolani, iar momeala va rămane neatinsă.
Din acest motiv va trebui să folosiți mănuși de latex de unică folosință. Acest lucru este foarte important pentru a nu contamina capcana cu alte mirosuri. Mănușile vă vor ajuta ulterior când veți debarasa cadavrul de șobolan din capcană. Fluidele din corpurile șobolanilor pot conține bacterii și viruși.
În același timp, șobolanii își folosesc mirosul într-un mod foarte interesant. Aceștia își vor mirosi respirația unul altuia pentru a determina dacă alimentele pe care aceștia le-au consumat anterior sunt comestibile. În momentul în care se vor intâlni cu alimentul pe care l-au mirosit (în respirația altor semeni), șobolanii își vor aminti dacă alimentul este sigur și vor ști cum să acționeze.
Acum că am aflat modalitatea de acțiune a șobolanilor, cum setez capcanele eficient?
Datorită inteligenței sporită a șobolanilor, va trebui să folosești o tactică “necurată” pentru a-i captura.
Setează capcanele cu momeală pe ele pe rutele stabilite mai devreme, dar nu le arma. Așteaptă câteva zile ca șobolanii să mănânce din capcană pentru a se obișnui cu momeala și pentru a căpăta încredere în acest sortiment de mâncare.
Acest lucru îi va face să fie dezinvolți și să fie mult mai familiari cu obiectele din jur, dar și să comunice între ei despre noua sursă de hrană.
Odată ce ai lăsat capcana să-și facă treaba pentru câteva zile, iar aceștia au consumat din momeală, e timpul să o armezi și să vezi rezultate imediate.
Ce ar trebui să folosești ca momeală?
Șobolanii fiind omnivori, vor mânca aproape orice: bacon, ouă, unt de arahide și chiar și mâncare de animale.
Mâncarea piperată nu îi va atrage prea mult, iuțeala făcându-i să nu se mai intoarcă la acel tip de mâncare pe viitor. Încearcă să folosești mâncăruri care au un miros foarte pronunțat, asta îi va atrage mult mai rapid.
Ai grijă la aceste aspecte când setezi momeala.
Șobolanii sunt cunoscuți pentru faptul că au abilitatea de a fura mâncarea din capcane, fără a le declanșa. Există însă o soluție simplă pentru asta.
Dacă te gândești să folosești mâncăruri solide ca momeală, încearcă să le legi de capcană cu o sfoară sau o ață subțire. În felul acesta, șobolanii sunt nevoiți să manevreze momeala ca să poată pleca cu ea. Orice mișcare va declanșa capcana.
În cazul în care folosești unt de arahide sau orice altă mâncare mai moale, nu trânti un volum mare pe trăgaci.
În schimb, încearcă să întinzi o peliculă subțire ca aceștia să fie nevoiți să o lingă și să declanșeze capcana.
Acum că ai aflat cum să setezi capcanele e timpul să afli care sunt cele mai eficiente:
Care sunt cele mai eficiente capcane de șobolani și șoareci?
Următoarele capcane, considerăm noi, că ar fi cele mai eficiente pentru a scăpa de impostori.
Numărul #2 este o opțiune bună în cazul în care nu vrei să-i omori, ci doar să-i scoți din casă.
Atenție întotdeauna cum manevrați capcanele!
- Capcana mecanică din metal
- Capcana ecologică cu arc pentru capturarea șoarecilor
- Capcana mecanică de tip pedală
- Capcana electronică pentru șobolani și șoareci
- Capcane adezive
Ce otravă poți folosi pentru a scăpa de șobolani și șoareci?
În cazul în care nu vreți să aveți de a face în mod direct cu șobolanii și doriți să scăpați de ei într-un mod “subtil” atunci capcana de tip ghilotină (stație de intoxicare) umplută cu momeală otrăvitoare este ceea ce cauți.
Ghilotina este practic o cutie de plastic foarte puternic cu găuri suficient de mari încât șobolanii pot pătrunde cu ușurință, loc de unde pot procura momeala otrăvită. Orificiile cutiei sunt suficient de mici încât să limiteze accesul copiilor sau al animalelor.
Raticidul este o substanță foarte puternică așa că aveți grijă să nu vărsați substanța prin locurile unde sunt animale de companie sau copii.
Cum poți preveni apariția lor in continuare?
Este imposibil să scapi complet de șobolani de pe proprietatea ta, iar acest lucru este de înțeles. Aceste animale caută constat de mâncare, iar dacă nu ai o barieră ruptă din filmele SF, care să fie perfect etanșă peste propritetatea ta, atunci nu vei putea să-i ții departe.
Dar în schimb poți să-i ții departe de casa ta.
Totul se rezumă la un singur cuvânt cheie:
Curățenie și ordine.
Cu cât le dai mai puține motive să ajungă sau să sălășluiască pe proprietatea ta, cu atât mai bine.
Curăță grădina, ai grijă să nu ai mormane de frunze sau lemne și taie vegetația în care se pot ascunde.
Dacă acest articol ți-a fost de ajutor în vreun fel atunci lasă-ne un comentariu cu experiența ta, iar dacă știi pe cineva care are nevoie de ajutor în direcția asta, nu ezita să le distribui articolul!