O capcana pentru soareci reprezinta un tip aparte de cursa destinata prinderii rozatoarelor vii sau moarte. Trebuie mentionat inca de la inceput faptul ca acest tip de capcane pot atrage in cursa (in mod intentionat sau neintentionat) si alte animale mici.

Capcanele pentru soareci sunt de obicei montate in interior in cazul in care imobilul este suspect de infestare cu rozatoare. De obicei capcanele mai mari sunt destinate prinderii altor specii de animale daunatoare precum: sobolani, veverite, alte rozatoare mai mici, sau alte animale.

Exista 7 tipuri de capcane pentru soareci:

  1. Capcana de tip GURA;
  2. Capcana de tip bara-cu-arc;
  3. Capcana electrica;
  4. Capcana de soareci in viata;
  5. Capcana cu lipici;
  6. Capcana de tip galeata;
  7. Capcana de unica folosinta.

1. CAPCANA DE TIP GURA

capcana pentru soareci

Capcana tip “gura” a fost primul tip de capcana patentat, fiind formata dintr-un set de falci din metal actionate si tinute in tensiune de un arc numit “Royal No. 1”. Acesta a fost brevetat la 4 noiembrie 1879 de catre americanul James M. Keep care locuia in New york, Statele Unite ale Americii. Inca din descrierea patentului reiese foarte clar ca aceasta capcana nu este prima de acest tip, insa brevetul este strict pentru acest model siplificat si usor de fabricat.

Falcile acestei capcane sunt actionate de un arc elicoidal, mecanismul de declansare fiind amplasat intre falci. In cazul in care momeala patrunde intre falci atunci mecanismul se va declansa si arcul va inchide falcile provocand uciderea rozatoarei.

2. CAPCANA DE TIP BARA-CU-ARC

capcana tip arc sobolan

Capcana de tip bara-cu-arc (capcana clasica) a fost patentata pentru prima data de Whilliam C. Hooker din Abingdon, Statele Unite ale Americii, primind brevetul US 528671 pentru design-ul sau in 1894. Un alt inventator britanic James Henry Atkinson, a brevetat o capcana similara numita “Micul Spargator”, in 1898 iar in anul 1899 a brevetat o modificare a design-ului sau anterior printr un suport de momeala care este in acelasi timp si declansatorul capcanei mortale.

Aceasca capcana pentru soareci este un dispozitiv simplu cu un arc elicoidal foarte puternic si un declansator actionat chiar de prada insusi. Momeala este amplasata pe acest declansator avand ca scop atragearea rozatoarei si profocarea acesteia de a se atinge de momeala (branza, ciocolata, paine, carne sau alte produse alimentare). Dimensiunile barei si forta arcului sunt calculate in asa fel incat atunci cand este actionata, aceasta sa loveasca gatul rozatoarei, strivindu-i astfel coloana vertebrala, craniul sau coastele in fuctie de marimea rozatoarei. In cazul sobolanilor care sunt de dimensiuni mult mai mari, sunt folosite capcane de acelasi tip dar de dimensiuni mai mari.

Unele capcane sunt prevazute cu cu un suport de momeala (declansator) mult mai mare si din plastic pentru a mari probabilitatea declansarii si sesibilitatea acesteia la atingerile rozatoarelor.

3. CAPCANA ELECTRICA

Acest ip de capcana este unul dintre cele mai recente oferind o doza letala de electricitate atunci cand un rozator completeaza circuitul atingand 2 electrozi foarte apropiati, formand peste acestia o punte cu propriul corp. Electrozii sunt aflati in interiorul unei carcase de plastic pentru a preveni ranirea accidentala a oamenilor si a animalelor de companie. Ele pot fi proiectate pentru o singura captura de uz casnic, sau pentru multiple capturi cu uz comercial.

4. CAPCANA DE SOARECI IN VIATA

capcana pentru soareci

Poate ca este cel mai vechi patent al unei capcane pentru soareci in viata, brevetat in 1870 de W. K. Bachman din Carolina de Sud. Aceste capcane au avantajul de a permite soarecilor sa fie eliberati in natura sau dezavantajul de a fii nevoit sa ucizi personal rozatoarele prinse in capcana. Aceste capcane trebuie sa fie verificate in mod regulat cel putin o data pe zi). Soarecii capturati ar trebui eliberati la o distanta considerabila deoarece acestia au un puternic simt al localizarii.

Supravietuirea rozatoarelor dupa eliberare nu este garantata deoarece soarecii de casa vor tinde sa caute noi camine umane, iar in cautarea lor acestia au sanse foarte mari sa cada in capcane letale sau pot fi hrana pentru pradatori. Soarecii de casa tind sa nu supravietuiasca departe de asezarile umane din zonele unde sunt prezente si alte mamifere mici.

Se pare ca exista variatii infinite ale acestui tip de capcana pentru soareci. una dintre cele mai simple modele consta in nimic mai mult decat un pahar plasat cu gura in jos, jumatate ridicat oblic sprijinit pe o moneda iar atunci cand rozatoarea incearca sa ajunga la momeala, moneda se va deplasa si paharul va prinde soarecele in interiorul acestuia. O alta metoda este de a folosi o galeata sau cos asezat normal, o bucata de sfoara bagata prin interiorul unui tub de carton de la hartia igienica, iar sfoara legata diametral opus de marginile superioare ale cosului/galetii, atunci cand rozatoarea va incerca sa ajunga la momeala din interiorul cosului, rola de carton pe care acesta va pasi se va roti si o va arunca in cos/galeata. De mentionat este faptul ca galeata sau cosul, respectiv recipientul folosit trebuie sa fie suficient de adanc pentru a nu da ocazia rozatoarelor de a scapa.

5. CAPCANA CU LIPICI

capcana pentru soareci

Capcanele cu lipici sunt realizate cu ajutorul unui adeziv natural sau sintetic aplicat pe o bucata de carton, tava de plastic sau orice alt material aseamanator. Momeala poate fi adaugata in centru sau pur si simplu un parfum pate fi adaugat la adeziv de catre producator. Capcanele clei sunt utilizate in principal pentru controlul rozatoarelor din interiorul caselor / imobilelor. Capcanele adeziv nu sunt eficiente in aer liber din cauza conditiilor de mediu (umiditate/praf) care fac rapid adezivul sa si piarda proprietatile. Capcanele bazate pe lipici nu ucid rozatoarele de fiecare data. DE obicei animalele prinse in capcana ar trebui aruncate odata cu capcana. Animalele de companie care intra in contact cu acest tip de capcane in mod accidental pot fi eliberate folosind ulei vegetal. Acest tip de capcana pentru soareci este foarte eficient si nu este deloc toxic pentru om.

6. CAPCANA DE TIP GALEATA

capcana pentru soareci

Capcanele de tip galeata pot fi letale sau non-letale. Fiecare dintre cele 2 variante au o rampa care duce catre marginea unui recipient (cupa/galeata) adanc.

Galeata poate contine un lichid (ex. apa) pentru a ineca rozatoarele. In cazul in care se doreste uciderea mai rapida lichidul poate fi combinat cu sapun sau alte substante caustice.

In versiunea clasica, non-letala, galeata este goala lasand prada sa traiasca tinand-o in captivitate pentru a putea fi eliberata in aer liber.

7. CAPCANA DE UNICA FOLOSINTA

Exista o multitudine de tipuri de capcane de unica folosinta, realizate, in general, din materiale ieftine care sunt concepute pentru a fi eliminate odata cu prinderea daunatorilor. Aceste capcane au mecanisme de prinderea a daunatoarelor identice ca si cele enumerate mai sus. Capcana pentru soareci cu clei este de obicei considerata de unica folosinta deoarece este eliminata odata cu soarecele atasat.

In cazul in care nu va surade nici un tip de capcana listat aici, avem un articol care foloseste o metoda mult mai simpla pentru a scapa de sobolani sau soareci.